1153 1387 ledig 00095fvvvv ledig-00095fvvvv "
——————————————————————————–
Baking er gøy, og alle kan klare det! Bakeskolen som du finner på detsoteliv.no er først og fremst beregnet på deg som har liten erfaring med baking. Her får du en enkel og kortfattet forklaring på noen grunnleggende begreper, teknikker og fremgangsmåter. Jeg har også tatt med noen få grunnoppskrifter. Rådene er basert på mine personlige erfaringer etter mange år med mye baking. Husk at det viktigste knepet bak vellykket bakst alltid er å følge oppskriftene nøye og å ikke glemme noen av ingrediensene!
——————————————————————————–
Bakeutstyr
Mange tror at jeg har masse spesialutstyr hjemme siden jeg baker så mye som jeg gjør. Det har jeg imidlertid ikke, og jeg sverger til det helt enkle på utstyrsfronten. Nedenfor har jeg laget en liten oversikt over basisutstyr for kakebaking.
Tips:
Kakedeig:
Bakeboller i plast (gjerne en stor til langpannekaker og en middels stor)
Bakebolle i metall (praktisk når noe skal smeltes eller piskes over vannbad)
Måleskjeer (1 dl, 1 ss, 1 ts, krm)
Litermål (opp til 10 dl)
Stålvisp (også kalt ballongvisp, til røring av klumpfrie deigen)
Sleiv (til blanding av gjærdeig o.l.)
Slikkepott (slikkepotter av silikon er ofte for harde)
Stor sikt (til sikting av mel o.l.)
Mandelkvern (til maling av nøtter, riving av sjokolade o.l.)
Bakepensel (for å pensle kaker med f.eks. egg)
Bakenål (for å sjekke om kaken er ferdigstekt)
Liten kjele (til smelting av smør, sjokolade o.l.)
Fjøl (til hakking av nøtter, sjokolade o.l.)
Kjevle
Elektrisk utstyr:
Elektrisk mikser (til pisking av eggedosis, marengs osv.)
Elektrisk håndmikser (praktisk for eksempel når marengs skal piskes over vannbad)
Foodprocessor (til hakking av nøtter, riving av gulrøtter osv.)
Stavmikser (til mosing av banan o.l.)
Kakeformer:
Springform med avtagbar kant (størrelse 20 cm, 22 cm, 24 cm og 26 cm)
Formkakeformer (1 liter, 1,5 liter, 2 liter og 2,5 liter)
Brødform (1 liter, 1,5 liter og 2 liter)
Liten langpanne (ca 20×30 cm)
Stor langpanne (ca 30×40 cm)
Firkantet form (ca 20×20 cm)
Liten ildfast form (ca 15×20 cm)
Muffinsbrett (2 stk med 12 muffinshull som rommer ca 1 dl)
Muffinsbrett til amerikanske muffins (2 stk med 6 hull som rommer ca 2 dl)
Muffinsbrett til mini-muffins (4 stk med 12 små hull til mini cupcakes)
Paiformer (med og uten avtagbar kant)
Kakeformer med innebygget kakefat er smarte til f.eks. ostekaker og andre kaker med kjeksbunn.
Kakepynting:
Smørekniv (til glasering av kaker)
Liten tesil (til sikting av melis som pynt på kaker)
Sprøyteposer
Sprøytetipper (finnes stort utvalg hos mange nettbutikker)
Konditorfarge (flytende og konsentrert pastafarge)
Cupcakeformer i ulike farger og mønster og pyntebånd
Strøsselvarianter, perler, spiselige diamanter mv.
Cupcakewraps (papirformer til å ha rundt muffinsformer)
Små pensler (hvis det er noe du vil male med konditorfarge)
Dekorpenn (fin til å pynte med smeltet sjokolade)
Spesielle kakeformer:
Vaffeljern
Belgisk vaffeljern
Krumkakejern
Gorojern
Takke
Munkejern
Ekstrautstyr:
Morter (til knusing av kjeks o.l.) (Anbefaler Jamies stenmorter!)
Utstikksformer (til pepperkaker, marsipanpynt o.l.)
Sandkakeformer
Tartelettformer
Madeleineformer
Angel Food Cake Pan
Kjevlematte av plast (fra Tupperware)
Bananer – mosing
Moste bananer brukes ofte i formkaker, muffins osv.
Tips:
Jeg moser alltid bananer med stavmikser og anbefaler deg å gjøre det samme. Da får du en jevn og klumpfri mos på et øyeblikk. Har du ikke stavmikser kan du mose bananer med en gaffel, men det er mer tidkrevende og vil gi litt mer klumper. Resultatet blir godt likevel!
Bananer – oppbevaring
Brune bananer er ikke særlig delikate, verken å spise eller å bake med.
Tips:
Oppbevar aldri bananer i kjøleskapet – det gir brune flekker. Den beste måten å oppbevare bananer på er i romtemperatur til de er passe modne. Rekker du ikke å bruke dem i tide, kan du skrelle dem, dele dem opp i biter og så fryse bananbitene ned i en liten frysepose. En liten dusj med sitronsaft er med på å forhindre at bananbitene blir brune.
Middels modne bananer passer godt som fyll i bløtkaker o.l. Godt modne (men ikke brune) bananer er ypperlige å mose opp og bruke til baking av muffins og formkaker.
Blanding av deig – klumpfri
Det er viktig å blande deigen slik at alle klumper fjernes. Hvis ikke, risikerer du blant annet å få hvite melklumper i kaken din. På den annen side er det viktig å ikke røre for mye, for da forsvinner all luft ut av deigen og kaken blir flatere og kompakt i konsistensen.
Tips:
Mitt aller beste tips er at du anskaffer deg en stålvisp. Med stålvisp mener jeg ikke en flat spiralvisp, men en stålvisp av den store, luftige typen som også kalles ballongvisp.
Min erfaring er at det å bruke ballongvisp er den aller mest effektive måten å blande tørre ingredienser inn i en kakedeig på. Melet blander seg raskt og du trenger å røre veldig lite for at deigen skal bli klumpfri. Anskaff deg en stålvisp så fort som mulig!
Blanding av glasur – klumpfri
Glasuren oppå en kake bør helst være klumpfri. Noe annet ser lite delikat ut.
Tips:
Problemet med klumpete glasur oppstår først og frem når man lager glasur som inneholder melis. Det er viktig at melisen løser seg helt opp for eksempel når du lager sjokoladeglasur. Hvis du synes at melisen ikke løser seg opp godt nok, hjelper det som regel å varme opp glasuren littegrann. Da vil melisen smelte inn i glasuren, slik at klumpene fjernes.
Når du lager ostekrem (typisk glasur oppå gulrotkaker) er det viktig at det ikke blir smørklumper i ostekremen. Det oppstår dersom smøret er for kaldt når du blander det sammen med de øvrige ingrediensene. Alle ingrediensene – og særlig smøret – bør altså være romtempererte og myke før du pisker sammen ostekremen.
At smøret bør være romtemperert og mykt gjelder også når du vil glasere kakene med smørkrembaserte glasurer.
Coulis
Coulis er en fancy, fransk betegnelse på det som på norsk rett og slett kan kalles bærsaus. Nydelig som tilbehør til kaker og desserter.
Tips:
Bringebærcoulis er antakelig den mest berømte. Her er en fin standardoppskrift:
8 dl bringebær (friske eller frosne)
8 ss sukker
2 ss sitronsaft
Gi det hele ett oppkok og kjør bringebærene til mos. (Jeg bruker alltid stavmikser, men du kan også ha blandingen i en food processor. Alternativt kan du mose det hele sammen med en gaffel.) Sil bringebærmosen så du får fjernet alle bringebærstenene. Press skikkelig godt med baksiden av en spiseskje så du virkelig får ut mest mulig av bringebærsaften (det er mye smak i hver dråpe!). Husk også å skrape godt på undersiden av silen.
Ha sausen i en liten skål som settes frem ved servering sammen med kaken eller desserten. Alternativt kan coulisen ringles over kakestykket eller danderes ved siden av kakestykket direkte på tallerkenen. Bringebærcoulis serveres gjerne sammen vaniljeis, sitronpai, mørk sjokoladekake eller sjokoladefondant.
Deling av kake – tynne kakebunner
De fleste festkaker inneholder fyll, og forutsetter således at kakebunnen deles i to eller tre kakebunner.
Tips:
Når du skal dele en kakebunn, bruker du en stor brødkniv eller lignede, som har tagger. Hold kniven flat og skjær opp bunnene med øyemål. Det gjør som regel ikke så mye at kakebunnene ikke er like tykke over det hele. Dette skjuler du når du fyller kaken.
Dersom du plutselig ser at den ene kakebunnen ble ALT for tynn på et område (for eksempel at det blir et hull i midten), men en annen bunn blir tilsvarende for tykk på et annet område, kan du reparere dette ved å skjære av den tykke bunnen. Når du fyller kaken, skjøter du kakebunnen sammen med den biten du skjærte av, og ingen merker noen ting etter at kaken er fylt.
En kakebunn som er svært skjør i konsistensen, vil lett kunne gå i stykker når du skjærer i den (typisk nøttekaker og andre kakebunner som inneholder lite hvetemel). Et kjempegodt tips er da å enten ha kaken innpakket i plast i kjøleskapet over natten, eller (hvis du ikke har tid til å vente) en 30-60 min i fryseren. Kaken vil da bli skikkelig kald, noe som gjør at den blir stivere og derfor mye lettere å dele i tynne bunner uten at den går i stykker.
Noen kakebunner er så myke at de rett og slett er umulige å dele uten at de smuldrer i stykker. I så fall vil det stå i oppskriften at kakebunnene skal stekes hver for seg i hver sin kakeform. Dette er tungvint, men eneste løsning for visse typer kaker.
Dynking av kaker
Dynking av kakebunner forhindrer at kaken kjennes tørr. I tillegg kan dynkingen gi ekstra smak til kaken.
Tips:
Dynking av kakebunner foretas ved å bruke en spiseskje og forsiktig øse litt og litt over kakebunnene. Det er ikke nødvendig å bløtlegge hele kakebunnen, bare noen områder. Det kan være spesielt lurt å dynke langs kanten på kakebunnene, fordi det ofte er der at kaken blir mest tørr.
Vanlig mengde til å dynke en kake er 1/2 – 1 dl. Tilpass mengden på dynkingen etter når kaken skal spises. Dersom en fylt kake ikke skal serveres før neste dag, er det som regel ikke nødvendig å dynke noe særlig, fordi fyllet da vil avgi fuktighet til kakebunnene. Skal kaken imidlertid spises rett etter at den er fylt, kan det lønne seg å dynke litt ekstra.
Tips til dynking av bløtkaker som er fylt med hermetisk frukt er å bruk laken fra hermetikkboksen. Sjokoladekaker blir ofte gode hvis de dynkes med litt kaffe eller med likør. Ønsker du ikke å gi kaken noen spesiell smak, er det ofte best å dynke kaken med litt melk.
Egg – skille
Oppskrifter angir ofte at man skal skille eggene, det vil si separere eggeplommen fra eggehviten. For eksempel brukes det kun eggeplommer når du skal lage is, mens det bare er eggehviten som skal benyttes når man lager marengs eller kransekake. Av og til hender det at oppskriften angir at man skal bruke både eggeplommen og eggehviten, men at de skal skilles og piskes for seg (for eksempel når man lager fromasj).
Tips:
Det er egentlig ikke vanskelig å dele egg hvis man bare er litt forsiktig. Slå egget varsomt, men bestemt, inntil en skarp kant (f.eks. inntil kanten på et glass). Hold egget over en skål. Del skallet på egget forsiktig i to, mens du beholder eggeplommen i den ene halvdelen av skallet. Flytt eggeplommen så forsiktig fra den ene skalldelen til den andre, mens du lar eggehviten skli ned i skålen. Ha eggeplommen så over i en annen skål.
NB! Det er ofte viktigere at det ikke kommer noe eggeplomme i eggehviten enn omvendt, fordi eggehviter ikke lar seg stivpiske hvis de inneholder eggeplomme. Hvis du altså skal stivpiske eggehviter, er det bedre å slutte med skillingen litt for tidlig hvis du tror at eggeplommen er i ferd med å gå i stykker, selv om dette innebærer at du kanskje ikke har fått med deg alt av eggehviten.
Egg – størrelser
Egg får du kjøpt i størrelse small, medium og large. Riktig eggstørrelse er viktig når du lager for eksempel småkaker, fordi for store egg vil kunne gjøre at småkakene flyter for mye ut i forhold til hva de skal.
Tips:
I oppskriftene som du finner på detsoteliv.no er det alltid benyttet store egg, med mindre annet er angitt eksplisitt. De gangene det står ekplisitt at eggene skal være store, er dette spesielt viktig for å få et godt resultat. Med store egg menes størrelse large (L), vekt 63-73 g pr egg.
Eggedosis
Eggedosis oppstår når man pisker egg og sukker sammen med elektrisk mikser. Den store, store hemmeligheten for å få høye, flotte, luftige kaker er å piske eggedosisen riktig.
Tips:
Å piske eggedosis riktig, innebærer i praksis at du må piske eggedosisen lenge nok. Skikkelig eggedosis skal bli lys i fargen og tykk i konsistensen. Som regel tar det ca 10 min med elektrisk mikser å få eggedosisen så tykk. Jeg har aldri opplevd at en kake har blitt mislykket fordi jeg har pisket eggedosisen for lenge. Poenget er å ikke piske eggedosisen for kort.
Resultatet blir best om du bruker romtempererte egg og ikke helt kjøleskapskalde, men det viktigste er som nevnt at du pisker lenge nok.
Noen kaker er ikke ment å være luftige (typisk tunge konfektkaker). Da står det ofte i oppskriften at man ikke skal piske eggedosis, men bare piske egg og sukker lett sammen med en stålvisp.
Et viktig poeng når man først har pisket eggedosisen skikkelig stiv, er å ikke røre for mye i den når man skal blande i mel og de øvrige ingrediensene. Da forsvinner nemlig mye av luften i eggedosisen og kaken blir ikke høy og flott allikevel. Det beste tipset i den sammenheng er å bruke en stålvisp (ballongvisp) når du rører, og å ikke røre lenger enn det som er nødvendig for å få alt blandet til en klumpfri deig.
Eggehvite – oppbevaring
Det hender ved matlaging eller baking at du trenger flere eggeplommer enn eggehviter. I så fall får du eggehviter til overs. Disse kan du bruke til marengskaker, nøttekaker og andre typer kaker som inneholder eggehvite.
Tips:
Eggehviter er en grei sak å oppbevare. Det er egentlig bare å samle dem sammen i et glass eller liknende og ha dem i kjøleskapet. Du trenger ikke å dekke til glasset. Jeg har oppbevart eggehviter i kjøleskapet i opp til en hel uke uten problemer. Eggehvitene har latt seg piske opp til skum like bra som ellers på tross av den lange oppbevaringen. Siden eggehviter holder seg godt i kjøleskapet, er det ingen grunn til å fryse dem ned.
Eggehvite – stivpisking
Stivpiskede eggehviter gjør kakedeigen luftigere. Du må også stivpiske eggehviter for å lage marengsbaserte kaker.
Tips:
Når eggehviter skal piskes stive, må både bolle og visp være helt rene og fettfrie. Alle former for fett vil føre til at eggehvitene ikke blir stive. Eggehvitene må dessuten være helt frie for eggeplomme, fordi ellers vil fettet i eggeplommen gjøre at eggehvitene ikke blir stive. Stivpiskede eggehviter skal bli til hvitt og luftig skum med fast konsistens når de er ferdigpiskede.
For å få eggehviter ekstra stive, angir noen oppskrifter at man skal tilsette en liten klype salt, en liten teskje sitronsaft eller litt kremortartari (cream of tartar på engelsk).
Eggekrem
Hjemmelaget eggekrem er nydelig som fyll i boller, skolebrød, hvetestang eller bløtkake. Den ekstra gode typen kjennetegnes av at den inneholder mange eggeplommer og ekte vaniljestang.
Tips:
Dette er en fin grunnoppskrift på eggekrem (om du bruker melk eller fløte eller en blanding av disse avhenger av hvor tykk og mektig du vil ha eggekremen):
5 dl melk/fløte
1 vaniljestang
4 eggeplommer
35 g maizena
100 g sukker
Ha melk/fløte i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut det svarte belegget med små svarte frø på innsiden. Ha dette i melken/fløten og ha deretter også den oppsnittede vaniljestangen i melken/fløten. Gi dette et oppkok. Ta ut vaniljestangen.
Pisk sammen eggeplommer, maizena og sukker i en bolle med en stålvisp. Hell litt av den varme melken/fløten i eggeblandingen under stadig pisking. Hell så alt tilbake i kjelen mens du rører kraftig og blandingen tykner. Pass nøye på så kremen ikke svir seg.
Ha eggekremen i en bolle og dekk til med plastfolie. Settes i kjøleskapet til eggekremen er kald.
Eggeplomme – oppbevaring
Jeg synes stadig at jeg får eggeplommer til overs når jeg baker, så det må jo være et tegn på at mange kaker inneholder flere eggehviter enn eggeplommer. Et problem er at eggeplommer er vanskeligere å oppbevare enn eggehviter.
Tips:
Som regel pleier jeg å planlegge slik at når jeg vet at jeg kommer til å bake noe som gir mange eggeplommer til overs, lager eller baker jeg samtidig noe som gjør at jeg kan bruke dem opp samme dag. Enkel måte er jo å bruke opp eggeplommene til å lage eggerøre eller en omelett eller å tilsette dem i fløtebaserte sauser og supper. Kaker som ofte krever mange eggeplommer er iskaker eller kaker fylt med eggekrem. Mange desserter inneholder dessuten ekstra mange eggeplommer. For øvrig går det som regel fint å bruke eggeplommer i gjærbakst og i formkaker. Eggeplommer kan også brukes til pensling av gjærbakst (men kan tynnes ut med en skvett melk).
Hvis du ikke bruker opp eggeplommene samme dag, er min erfaring at den beste måten å oppbevare eggeplommer på er å røre dem sammen i en kopp med en liten klype sukker og så fryse ned. Tines igjen i romtemperatur.
Ferdigkjøpt vaniljekrem
Det er ikke alltid man har tid til å lage alt fra bunnen av. Noe jeg ofte benytter meg av i en travel hverdag er ferdigkjøpt vaniljekrem
Tips:
Når jeg refererer til ferdigkjøpt vaniljekrem i oppskriftene på detsoteliv.no, sikter jeg så å si alltid til vaniljekremen fra Tine (Piano). Den egner seg utmerket både kald (som fyll i kaker) og ved steking (som fyll i skolebrød og annen gjærbakst). Produktet finnes også med romsmak, så de som foretrekker denne smaken, kan bytte ut vaniljekrem med romkrem i så å si alle oppskrifter.
Hasselnøtter – skålding
Noen kakeoppskrifter gir anvisning på at skallet fra hasselnøtter skal fjernes. Dette gjøres ved å riste dem i ovnen, hvilket også gir en ektra god smak til nøttene.
Tips:
Hasselnøtter ristes aller enklest ved at du har dem utover en tørr stekeplate som settes i ovnen ved ca 200 – 225 grader. Stek i ca 10-15 min. Sjekk innimellom om de er ferdige. Skallet skal blir sprøtt og porøst og skal lett kunne gnis av med et kjøkkenhånkle. Hvis det er veldig vanskelig å gni av skallet, må nøttene stå i ovnen litt lenger.
PS: Min erfaring er at det varierer hvor godt skallet sitter fast på nøttene, slik at noen er tidlig ferdig ristet, mens andre må stå en god del lenger enn angitt ovenfor.
Honning
Honning gir fin smak og myk konsistens til kaker!
Tips:
Honning bør som regel varmes opp litt før den has i kakedeigen, slik at den er flytende og lett lar seg røre ut med resten av deigen. Unntaket er honning som er flytende også i romtemperatur (såkalt akasiehonning). Akasiehonning fås kjøpt på små plastflasker i de fleste velassorterte, norske matvarebutikker.
Norske honningkaker skal som regel lages med vanlig honning, mens utenlan" ske kaker ofte inneholder flytende honning. Jeg presiserer alltid i oppskriften hvis det er meningen at man skal bruke flytende honning.
" Honning har svæ" rt lang holdbarhet nå r den oppbevares kjø lig. Hvis honningen krystalliseres, er det bare å varme den litt til konsistensen blir jevn og glatt.
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" "
" " "
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" " " Kaker – nå r er de ferdig stekt?
" Kaker som tas ut av ovnen fø" r de er helt gjennomstekt, har en tendens til å synke sammen på midten. Kaker som stekes for lenge, blir gjerne for harde og tø rre i konsistensen. Riktig steketid på kaker er derfor helt avgjø rende for å oppnå et godt resultat.
"
" " Tips:
"
" En kake som lø" sner fra kanten, har en pen farge og ser riktig hevet ut, og som har stå tt i ovnen i den tiden som stå r anvist i oppskriften, er som regel ferdigstekt. Det beste er likevel alltid å foreta " kakepinnetesten" : Kjø p deg en kakenå l (men til nø d kan du også bruke en strikkepinne eller trepinne) og stikk inn i midten på kaken nå r steketiden begynner å næ rme seg slutten, eller nå r du synes at kaken ser ferdigstekt ut. Dersom kakepinnen kommer tø rr ut igjen, uten at deig henger igjen, er kaken ferdig stekt. Henger det fortsatt litt deig igjen, må kaken stekes lenger. Det kan væ re lurt å dekke over kaken med et stykke matpapir, dersom du synes at kaken blir for mø rk på overflaten.
" "
" "
"
" "
" " Kaker som hever seg for mye på" midten
" "
"
" " "
" "
" "
"
" "
" " Kaker som synker sammen på" midten
" "
"
" " "
" "
" "
" "
"
" "
" " " Koppemå l
" Gamle norske oppskrifter har ofte koppemå" l i ingrediensangivelsen. Mange synes det er enkelt å bake med koppemå l fordi man da kan bruke samme kopp til hele kaken. Ulempen er at kakene kan variere i stø rrelse, alt ettersom hvor stor kopp man bruker. Tilsvarende vil da kakeformstø rrelse og steketiden på kaken variere. På detsoteliv.no er alle oppskriftene omregnet til nø yaktige må l for å unngå dette problemet.
"
" " Tips:
"
" De fleste oppskrifter med koppemå" l passer til en normal kaffekopp som rommer 1,5 – 2 dl. Vil du regne om en oppskrift med koppemå l til vanlige må l, pleier det å bli best resultat hvis du regner en kopp som 1,5 dl.
" "
" "
"
" "
" " Mandler – skå" lding
" Skallet på" mandler har en litt bitter bismak. Skå lder du mandlene, få r du en sø t og marsipanaktig smak.
"
" " Tips:
"
" Slik fjerner du skallet på" mandlene enkelt og effektivt: Kok opp en liten kjele med vann. Ta kjelen av platen og ha mandlene i den varme vannet. La mandlene ligge i 10-15 min, eller til skallet har lø snet og det gå r lett å smette mandlene ut av skallet. Tø rk mandlene med et kjø kkenhå nkle.
" NB! Ikke la vannet koke med mandlene i – det gir lett misfarging og en litt seig konsistens på" mandlene.
" Hvis du vil oppbevare skå" ldede mandler er det lurt å lufttø rre dem i 1 dag. Ha dem så i en tettsluttet boks. Pass på at mandlene er helt tø rre fø r du har dem i boksen, ellers mugner de lett.
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" "
" " "
" "
"
" "
" " Tema 42: Marsipan – oppbevaring
"
" Ferdigkjø" pt marsipan har lang holdbarhet hvis den oppbevares riktig.
"
" " Tips:
"
" En uå" pnet pakke med marsipan har næ rmest evig holdbarhet. Oppbevar pakket i romtemperatur.
" Marsipan som skal brukes til utkjevling eller forming bø" r pakkes godt inn i plast og oppbevares i romtemperatur, slik at den holder seg myk. Hvis du ikke pakker inn marsipanen, få r den en hard skorpe som ikke kan brukes til forming. Har du hatt marsipanen i kjø leskapet, bø r den stå i romtemperatur til den er myk, fø r du begynner å forme den.
" Pass sæ" rlig på at en pakke med ferdigkjø pt utkjevlet marsipanlokk ikke havner i kjø leskapet. Da vil marsipanlokket blir sprø tt og lett sprekke opp og gå i stykker nå r du skal dra det fra plasten.
" Marsipanrester som har blitt harde eller tø" rre fordi de ikke har blitt oppbevart riktig, kan rives på rivjern og brukes som ingrediens i kaker.
" "
" "
"
" "
" " " Marsipankake som " svetter"
" De fleste av oss har vel opplevd problemet med at en marsipankake som settes i kjø" leskapet kan blir vå t og blank dagen etter. Det finnes mange tips som verserer på dette områ det, og noen av disse er samlet nedenfor. PS: Husk at marsipankaken smaker like godt likevel!
"
" " Tips:
"
" Det sies at hovedå" rsaken til vå t marsipan er kondens som oppstå r i kjø leskapet. Kondens oppstå r sæ rlig nå r kjø leskapsdø ren å pnes mange ganger. For å minimere kondensproblemet kan det væ re lurt å sette marsipankaken i en pappeske fø r den settes i kjø leskapet. Pappesker kan man få tak i konditorier/bakerier som selger hele kaker. Derimot bø r du ikke ha plast rundt kaken – for det bare ø ker fuktighetsproblemet.
" Har du ikke pappeske, bø" r du i alle fall sø rge for at kjø leskapet holder maksimum 3-4 grader og at du å pner kjø leskapsdø ren minst mulig.
" Et annet tips som ofte blir nevnt i denne sammenheng er å" bø rste litt hvetemel eller melis over marsipanlokket fø r det pyntes. Pass da på at det ikke er noen sprekker i marsipanlokket, ellers vil hvetemelet lage hvite striper som ikke ser så fine ut. Alternativt kan du bruke litt hvetemel eller potetmel ved utkjevlingen av marsipanen.
" Også" hvis du skal tine en fryst marsipankake, er det lurt å sette kaken i en pappeske. Tin kaken i kjø leskapet, slik at tineprosessen gå r mest mulig gradvis. Beregn minst 24 timer til denne prosessen – det er ikke noe sæ rlig å servere en marsipankake som fortsatt er frossen inni.
" Hvis marsipankaken allerede har blitt svett, hjelper det jo å" avlede oppmerksomheten ved å sø rge for at kaken er pyntet på en eller annen må te. Eller du kan sikte melis over kaken rett fø r servering.
" Personlig synes jeg ikke at det gjø" r noe hvis marsipankaken er litt fuktig, men hvis det er VELDIG viktig for deg at marsipanlokket er helt tø rt, er det beste rå det uansett å legge på marsipanlokket samme dag som kaken skal serveres.
" "
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" " "
" "
" "
" "
"
" "
" " Må" l og vekt – utvalgte ingredienser
" Dersom du bare har enten vekt eller desilitermå" l for hå nden, kan det væ re greit å vite om ekvivalenter for noen utvalgte ingredienser:
"
" " Tips:
"
" 1 dl hvetemel = 60 g
" " 1 dl havregryn = 40 g
" " 1 dl griljermel = 50 g
" " 1 dl potetmel = 70 g
" " 1 dl sukker = 90 g
" " 1 dl kakao = 40 g
" " 1 dl kokos = 40 g
" " 1 dl melis = 40 g
" " 1 dl sirup = 125 g
" " 1 dl smeltet smø" r/olje = 90 g
" 1 dl nø" tter = 60 g
" 1 dl rosiner = 60 g
"
" "
" "
"
" "
" " Må" leskjeer
" Må" leskjeer er en billig og svæ rt god investering hvis du ø nsker vellykket bakverk!!! Angivelser i kakeoppskrifter på en spiseskje (ss) av ditt og en teskje (ts) av datt, er slett ikke beregnet på de vanlige skjeene du har i skuffen, men er standardiserte stø rrelser som gjelder internasjonalt. Dersom du bruker vanlige skjeer blir oppmå lingen tilfeldig, og ofte feilaktig, fordi stø rrelsen på slike skjeer varierer, og fordi det er vanskelig å vite om skjeene skal væ re toppede eller ikke.
"
" " Tips:
"
" En må" leskje skal inneholde fø lgende må l:
" 1 dl = 100 ml (= 6 ss)
" " 1 ss = 15 ml (= 3 ts)
" " 1 ts = 5 ml
" " 1 krm = 1 ml
"
" Bruk alltid strø" kne skjeer nå r du må ler opp tø rre ingredienser.
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" "
" " "
" "
" "
"
" " "
" "
"
" " "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" "
" "
" " "
" "
"
" " "
" "
"
" "
" " " Sirup
" Sirup er en gammeldags ingrediens, som gir svæ" rt god smak og konsistens i mange typer kaker, men kanskje sæ rlig i formkaker og små kaker.
"
" " Tips:
"
" Det finners bå" de lys og mø rk sirup. Den lyse har en mild smak, mens den mø rke har en kraftig aroma.
" Sirup bø" r som regel varmes opp litt fø r den tilsettes deigen, slik at den blir litt mer tyntflytende. Da er det også lettere å må le opp riktig mengde.
" Sirup oppbevares best i romtemperatur og har lang holdbarhet. Hvis sirupen krystalliseres, er det bare å" varme den litt til konsistensen blir jevn og glatt igjen.
" "
" "
"
" "
" " Sitron – riving av skall
"
" Revet sitronskall gir ekstra god sitronsmak til bakverk.
"
"
" " Tips:
"
" Bruk aller helst ø" kologiske sitroner nå r du skal rive sitronskall, da unngå r du sprø ytemidler. Kjø pes på helsekostforretninger og store matvarebutikker (f.eks. Meny). Få r du ikke tak i ø kologiske sitroner, er det viktig at du vasker sitronene godt i varmt vann og så tø rker dem med en kjø kkenhå nkle.
" Bruk en rivjern med små" hull til å rive sitronskallet. Riv bare det gule skallet og minst mulig i det hvite laget under skallet – det gir lett en bitter smak.
" "
" "
"
" "
" "
" "
" " Sjokolade – lage pynt
"
" Sjokoladepynt er en suveren må" te å benytte rester av smeltet sjokolade på .
"
" " Tips:
"
" Sjokoladedekor:
" " Ha matpapir eller bakepapir på" et brett e.l. som passer i kjø leskapet. Ha sjokoladen i en lite kremmerhus laget av matpapir. Klipp et lite hull i enden på kremmerhuset og sprø yt sjokoladen i ø nsket mø nster på bakepapiret. Sett i kjø leskapet til sjokoladen har stivnet.
" Sjokoladeblader:
" " Ta noen stive blader og pensle på" sjokoladen. Sett bladene i kjø leskapet. Nå r sjokoladen har stivnet kan du forsiktig dra bladene av sjokoladen.
" Sjokoladeplater:
" " Smø" r den smeltede sjokoladen jevnt utover på papiret i et tynt lag. Sett i kjø leskapet til sjokoladen har stivnet litt, men ikke helt. Skjæ r sjokoladen opp i firkanter. Sett sjokoladen i kjø leskapet til den har stivnet helt. Brekk så firkantene fra hverandre.
" Sjokoladeruller:
" " Smø" r den smeltede sjokoladen jevnt utover på matpapir eller en fjø l i et tykt lag. Sett i kjø leskapet til sjokoladen er nesten helt hard, men ikke helt. Lag ruller enten med en ostehø vel eller med en skarp kniv.
" "
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" " "
" "
"
" "
" " "
" "
" "
" "
"
" "
" "
" "
" " "
" "
" Sukker – oppbevaring
"
" Uraffinert sukker kan tø" rke ut og bli steinhardt etter at pakningen er å pnet. Dette gjelder sjeldent demerarasukker, men lyst eller mø rkt muscovadosukker og melasserø rsukker.
"
" " Tips:
"
" Det viktigste tipset for å" unngå at brunt sukker blir hardt er å sø rge for at pakningen er tett også etter at den er å pnet. Pakk posen godt inn i plast!
" Dersom ulykken er ute og sukkeret allerede har blitt steinhardt, kan du legge et stykke loff ned i sukkerposen en dags tid. Da lø" sner det seg noe opp og blir brukbart igjen.
" Du kan også" la det harde sukkeret ligge i en bolle over natten, tildekket med et fuktig klede.
" Brunt sukker som er hardt er uproblematisk å" bruke i oppskrifter der sukkeret skal blandes med noe varmt. Da vil det lø se seg opp og smelte, som vanlig.
" "
" "
"
" "
" " Sukker – ulike typer
"
" De fleste kjenner til de vanlige sukkertypene, slik som hvitt sukker, melis og perlesukker. Men mange oppskrifter inneholder etter hvert ulike former for uraffinert sukker.
"
"
" " Tips:
"
" Lyst rå" sukker: Lyst rå sukker har en lett og nø tteaktig smak. Brukes alle steder der du ellers ville brukt vanlig hvitt sukker.
" Demerara sukker: Grovkornet, gyllent rø" rsukker med en deilig knasende konsistens. Smaken er mild aromatisk med et streif av karamell. Kan brukes i alle oppskrifter der det stå r at man skal bruke brunt sukker, eller som alternativ til perlesukker.
" Lys muscovadosukker: Gyllent i fargen og mykt i konsistensen. Å" pnet pakning kan fø re til at sukkeret blir hardt (se tips under " Sukker – oppbevaring" ). Perfekt å bruke i alle kaker der det stå r av man skal bruke brunt sukker. Smaker litt karamellaktig og er spesielt godt i kaker som cookies og gulrotkake. Se for eksempel etter " Light Brown Soft Pure Cane Sugar" av det engelske merket Tate+Lyle, som få s kjø pt i noen velassorterte matvarebutikker, helsekost- og innvandrerbutikker.
" Mø" rk muscovadosukker: Som lys muscovadosukker, men med kraftigere smak. Se for eksempel etter " Dark Brown Soft Pure Cane Sugar" av det engelske merket Tate+Lyle, som få s kjø pt i noen velassorterte matvarebutikker, helsekost- og innvandrerbutikker.
" Melasserø" rsukker: Den mø rkeste og mest fyldige sukkertypen. Nokså kraftig smak. Få s kjø pt i de fleste store matbutikker under merket " Brunt farin" (blå pakning) fra produsenten Dansukker.
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" "
" "
" "
" "
" " "
" "
" "
"
" "
" " " Utenlandske ingredienser
" Verden er full av herlige kakeoppskrifter. Det er ingen grunn til å" bare teste ut de som du finner på norsk. Litt hjelp få r du her til oversettelsen av ingredienser.
"
" " Tips:
"
" BÆ" R PÅ ENGELSK:
" blackberry = bjø" rnebæ r
" black currant = solbæ" r
" blueberry = blå" bæ r
" bog whortleberry = blokkebæ" r
" cloudberry = multebæ" r
" cranberry = tranebæ" r
" elderberry = hyllebæ" r
" gooseberry = stikkelsbæ" r
" juniper berry = einebæ" r
" red currant = rips
" " red whortleberry, lingonberry = tyttebæ" r
" rowanberry = rognebæ" r
" strawberry = jordbæ" r
" white mulberry = hvitmorbæ" r
" "
" "
"
" "
" " " Utenlandske må leenheter
" Hvis du leser på" kakeoppskrifter fra Amerika, Australia og England, vil du som oftest se at de inneholder andre må leenheter enn norske kakeoppskrifter. Mange nyere kakebø ker fra disse landene inneholder også vektangivelser, men ved hjelp av omregningstabeller er det i alle tilfeller enkelt å konvertere de fleste utenlandske kakeoppskrifter til norske må l.
"
" " Tips:
"
" Standard må" leenhet i Amerika, Australia og England er " 1 cup" som tilsvarer omtrent 2,4 dl. Nå r jeg skal bruke amerikanske oppskrifter, gjø r jeg det enkelt og bruker alltid 1 cup = 2,5 dl. Det har gå tt bra hver gang hittil!
" Nedenfor finner du en mer nø" yaktig omregningstabell fra cup til norske (så kalte " metric" ) må l:
" 1/4 cup = 60 ml
" " 1/3 cup = 80 ml
" " 1/2 cup = 120 ml
" " 2/3 cup = 160 ml
" " 3/4 cup = 180 ml
" " 1 cup = 237 ml, dvs 2,4 dl
" " 1 1/4 cup = 300 ml
" " 1 1/3 cup = 300 ml
" " 1 1/2 cup = 350 ml
" " 1 2/3 cup = 375 ml
" " 1 3/4 cup = 400 ml
" " 2 cups = 475 ml, dvs 4 3/4 dl (= 1 pint)
" " 2 1/4 cups = 500 ml
" " 2 1/3 cups = 550 ml
" " 2 1/2 cups = 600 ml
" " 2 2/3 cups = 600 ml
" " 2 3/4 cups = 650 ml
" " 3 cups = 700 ml, dvs 7 dl
" " 3 1/4 cups = 775 ml
" " 3 1/3 cups = 800 ml
" " 3 1/2 cups = 800 ml
" " 3 2/3 cups = 850 ml
" " 3 3/4 cups = 875 ml
" " 4 cups = 950 ml, dvs 9,5 dl (= 1 quart)
" " 4 1/4 cups = 1000 ml
" " 4 1/3 cups = 1000 ml
" " 4 1/2 cups = 1050 ml
" " 4 2/3 cups = 1100 ml
" " 4 3/4 cups = 1125 ml
" " 5 cups = 1175 ml, dvs 11 3/4 dl
"
" "
"
" "
" " " Utenlandske steketemperaturer
" I utenlandske kakeoppskrifter er ofte steketemperaturen angitt i Fahrenheit i stedet for Celisius. 1 Fahrenheit (F) tilsvarer 32 grader Celsius (C)
"
"
" " Tips:
"
" Se omregningstabell nedenfor:
"
" 200 F = 90 C
" " 212 F = 100 C
" " 225 F = 110 C
" " 250 F = 120 C
" " 275 F = 135 C
" " 300 F = 150 C
" " 320 F = 160 C
" " 325 F = 165 C
" " 350 F = 175 C
" " 375 F = 190 C
" " 400 F = 205 C
" " 425 F = 220 C
" " 450 F = 230 C
" " 475 F = 245 C
" " 500 F = 260 C
"
" "
" Tilbake til temaoversikt
"
"
" "
" " " Utenlandske vektenheter
" På" samme må te som man i Amerika, Australia og England ofte bruker " cup" i stedet for " dl" , bruker man ofte " ounce" (forkortes som " oz" ) eller " pound" (forkortes som " lb" ) i stedet for " gram" .
"
" " Tips:
"
" Se omregningstabell nedenfor:
"
" 1 ounce (oz) = 30 gram
" " 1 pound (lb) = 450 gram
"
" "
"
" "
" " " Vaffeltips
" Vafler er alltid godt! Du finner mange gode oppskrift på" detsoteliv.no, herunder en grunnoppskrift som er registrert med navnet " Vafler" . Her har jeg samlet noen generelle vaffeltips.
"
" " Tips:
"
" 1) Har du melk eller smø" r som snart gå r ut på dato? Legg det i fryseboksen og bruk det i neste vaffelrø re.
" 2) Har du eggeplommer til overs? Ha dem gjerne i vaffelrø" ren, uavhengig av hvilken oppskrift du bruker. Dette gir ekstra saftige og gylne vafler.
" 3) Bytt ut noe av hvetemelet med havregryn eller med rester av risengrynsgrø" t.
" 4) Bytt ut noe av melken med kokosmelk og tilsett litt ekstra kokos for å" få kokosvafler.
" 5) Bytt ut noe av melken med appelsinjuice, tropisk juice eller yoghurt med nø" ytral eller fruktsmak.
" 6) Erstatt hele eller deler av melken med rester av kulturmelk, flø" te, crè me fraî che eller rø mme. Det gjø r ikke noe om dette har gå tt ut på dato.
" 7) Prø" v vaniljekesam på vafler. Nydelig!
" 8) Hell litt vaffelrø" re i jernet og dryss rosiner, non stop, sjokoladerosiner eller smarties oppå . Digg!
" "
"
" " "
"
" " "
" "
"
" "
" " "
" "
" "
" "
"
" "
" "
" "
" "
" "
" "
" "
" " "
;;-2" 199 12.05.2013 09:17 43 12.05.2013 09:47 43 0 0000-00-00 00:00:00 12.05.2013 09:17 0000-00-00 00:00:00 {"image_intro":"","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} {"urla":null,"urlatext":"","targeta":"","urlb":null,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":null,"urlctext":"","targetc":""} {"show_title":"","link_titles":"","show_intro":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_layout":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} 2 2 1 0 {"robots":"","author":"","rights":"","xreference":""} 0 * 1154 1388 ledig 00095fvvvv (2) ledig-00095fvvvv-2 "
——————————————————————————–
Baking er gøy, og alle kan klare det! Bakeskolen som du finner på detsoteliv.no er først og fremst beregnet på deg som har liten erfaring med baking. Her får du en enkel og kortfattet forklaring på noen grunnleggende begreper, teknikker og fremgangsmåter. Jeg har også tatt med noen få grunnoppskrifter. Rådene er basert på mine personlige erfaringer etter mange år med mye baking. Husk at det viktigste knepet bak vellykket bakst alltid er å følge oppskriftene nøye og å ikke glemme noen av ingrediensene!
——————————————————————————–
Bakeutstyr
Mange tror at jeg har masse spesialutstyr hjemme siden jeg baker så mye som jeg gjør. Det har jeg imidlertid ikke, og jeg sverger til det helt enkle på utstyrsfronten. Nedenfor har jeg laget en liten oversikt over basisutstyr for kakebaking.
Tips:
Kakedeig:
Bakeboller i plast (gjerne en stor til langpannekaker og en middels stor)
Bakebolle i metall (praktisk når noe skal smeltes eller piskes over vannbad)
Måleskjeer (1 dl, 1 ss, 1 ts, krm)
Litermål (opp til 10 dl)
Stålvisp (også kalt ballongvisp, til røring av klumpfrie deigen)
Sleiv (til blanding av gjærdeig o.l.)
Slikkepott (slikkepotter av silikon er ofte for harde)
Stor sikt (til sikting av mel o.l.)
Mandelkvern (til maling av nøtter, riving av sjokolade o.l.)
Bakepensel (for å pensle kaker med f.eks. egg)
Bakenål (for å sjekke om kaken er ferdigstekt)
Liten kjele (til smelting av smør, sjokolade o.l.)
Fjøl (til hakking av nøtter, sjokolade o.l.)
Kjevle
Elektrisk utstyr:
Elektrisk mikser (til pisking av eggedosis, marengs osv.)
Elektrisk håndmikser (praktisk for eksempel når marengs skal piskes over vannbad)
Foodprocessor (til hakking av nøtter, riving av gulrøtter osv.)
Stavmikser (til mosing av banan o.l.)
Kakeformer:
Springform med avtagbar kant (størrelse 20 cm, 22 cm, 24 cm og 26 cm)
Formkakeformer (1 liter, 1,5 liter, 2 liter og 2,5 liter)
Brødform (1 liter, 1,5 liter og 2 liter)
Liten langpanne (ca 20×30 cm)
Stor langpanne (ca 30×40 cm)
Firkantet form (ca 20×20 cm)
Liten ildfast form (ca 15×20 cm)
Muffinsbrett (2 stk med 12 muffinshull som rommer ca 1 dl)
Muffinsbrett til amerikanske muffins (2 stk med 6 hull som rommer ca 2 dl)
Muffinsbrett til mini-muffins (4 stk med 12 små hull til mini cupcakes)
Paiformer (med og uten avtagbar kant)
Kakeformer med innebygget kakefat er smarte til f.eks. ostekaker og andre kaker med kjeksbunn.
Kakepynting:
Smørekniv (til glasering av kaker)
Liten tesil (til sikting av melis som pynt på kaker)
Sprøyteposer
Sprøytetipper (finnes stort utvalg hos mange nettbutikker)
Konditorfarge (flytende og konsentrert pastafarge)
Cupcakeformer i ulike farger og mønster og pyntebånd
Strøsselvarianter, perler, spiselige diamanter mv.
Cupcakewraps (papirformer til å ha rundt muffinsformer)
Små pensler (hvis det er noe du vil male med konditorfarge)
Dekorpenn (fin til å pynte med smeltet sjokolade)
Spesielle kakeformer:
Vaffeljern
Belgisk vaffeljern
Krumkakejern
Gorojern
Takke
Munkejern
Ekstrautstyr:
Morter (til knusing av kjeks o.l.) (Anbefaler Jamies stenmorter!)
Utstikksformer (til pepperkaker, marsipanpynt o.l.)
Sandkakeformer
Tartelettformer
Madeleineformer
Angel Food Cake Pan
Kjevlematte av plast (fra Tupperware)
Bananer – mosing
Moste bananer brukes ofte i formkaker, muffins osv.
Tips:
Jeg moser alltid bananer med stavmikser og anbefaler deg å gjøre det samme. Da får du en jevn og klumpfri mos på et øyeblikk. Har du ikke stavmikser kan du mose bananer med en gaffel, men det er mer tidkrevende og vil gi litt mer klumper. Resultatet blir godt likevel!
Bananer – oppbevaring
Brune bananer er ikke særlig delikate, verken å spise eller å bake med.
Tips:
Oppbevar aldri bananer i kjøleskapet – det gir brune flekker. Den beste måten å oppbevare bananer på er i romtemperatur til de er passe modne. Rekker du ikke å bruke dem i tide, kan du skrelle dem, dele dem opp i biter og så fryse bananbitene ned i en liten frysepose. En liten dusj med sitronsaft er med på å forhindre at bananbitene blir brune.
Middels modne bananer passer godt som fyll i bløtkaker o.l. Godt modne (men ikke brune) bananer er ypperlige å mose opp og bruke til baking av muffins og formkaker.
Blanding av deig – klumpfri
Det er viktig å blande deigen slik at alle klumper fjernes. Hvis ikke, risikerer du blant annet å få hvite melklumper i kaken din. På den annen side er det viktig å ikke røre for mye, for da forsvinner all luft ut av deigen og kaken blir flatere og kompakt i konsistensen.
Tips:
Mitt aller beste tips er at du anskaffer deg en stålvisp. Med stålvisp mener jeg ikke en flat spiralvisp, men en stålvisp av den store, luftige typen som også kalles ballongvisp.
Min erfaring er at det å bruke ballongvisp er den aller mest effektive måten å blande tørre ingredienser inn i en kakedeig på. Melet blander seg raskt og du trenger å røre veldig lite for at deigen skal bli klumpfri. Anskaff deg en stålvisp så fort som mulig!
Blanding av glasur – klumpfri
Glasuren oppå en kake bør helst være klumpfri. Noe annet ser lite delikat ut.
Tips:
Problemet med klumpete glasur oppstår først og frem når man lager glasur som inneholder melis. Det er viktig at melisen løser seg helt opp for eksempel når du lager sjokoladeglasur. Hvis du synes at melisen ikke løser seg opp godt nok, hjelper det som regel å varme opp glasuren littegrann. Da vil melisen smelte inn i glasuren, slik at klumpene fjernes.
Når du lager ostekrem (typisk glasur oppå gulrotkaker) er det viktig at det ikke blir smørklumper i ostekremen. Det oppstår dersom smøret er for kaldt når du blander det sammen med de øvrige ingrediensene. Alle ingrediensene – og særlig smøret – bør altså være romtempererte og myke før du pisker sammen ostekremen.
At smøret bør være romtemperert og mykt gjelder også når du vil glasere kakene med smørkrembaserte glasurer.
Coulis
Coulis er en fancy, fransk betegnelse på det som på norsk rett og slett kan kalles bærsaus. Nydelig som tilbehør til kaker og desserter.
Tips:
Bringebærcoulis er antakelig den mest berømte. Her er en fin standardoppskrift:
8 dl bringebær (friske eller frosne)
8 ss sukker
2 ss sitronsaft
Gi det hele ett oppkok og kjør bringebærene til mos. (Jeg bruker alltid stavmikser, men du kan også ha blandingen i en food processor. Alternativt kan du mose det hele sammen med en gaffel.) Sil bringebærmosen så du får fjernet alle bringebærstenene. Press skikkelig godt med baksiden av en spiseskje så du virkelig får ut mest mulig av bringebærsaften (det er mye smak i hver dråpe!). Husk også å skrape godt på undersiden av silen.
Ha sausen i en liten skål som settes frem ved servering sammen med kaken eller desserten. Alternativt kan coulisen ringles over kakestykket eller danderes ved siden av kakestykket direkte på tallerkenen. Bringebærcoulis serveres gjerne sammen vaniljeis, sitronpai, mørk sjokoladekake eller sjokoladefondant.
Deling av kake – tynne kakebunner
De fleste festkaker inneholder fyll, og forutsetter således at kakebunnen deles i to eller tre kakebunner.
Tips:
Når du skal dele en kakebunn, bruker du en stor brødkniv eller lignede, som har tagger. Hold kniven flat og skjær opp bunnene med øyemål. Det gjør som regel ikke så mye at kakebunnene ikke er like tykke over det hele. Dette skjuler du når du fyller kaken.
Dersom du plutselig ser at den ene kakebunnen ble ALT for tynn på et område (for eksempel at det blir et hull i midten), men en annen bunn blir tilsvarende for tykk på et annet område, kan du reparere dette ved å skjære av den tykke bunnen. Når du fyller kaken, skjøter du kakebunnen sammen med den biten du skjærte av, og ingen merker noen ting etter at kaken er fylt.
En kakebunn som er svært skjør i konsistensen, vil lett kunne gå i stykker når du skjærer i den (typisk nøttekaker og andre kakebunner som inneholder lite hvetemel). Et kjempegodt tips er da å enten ha kaken innpakket i plast i kjøleskapet over natten, eller (hvis du ikke har tid til å vente) en 30-60 min i fryseren. Kaken vil da bli skikkelig kald, noe som gjør at den blir stivere og derfor mye lettere å dele i tynne bunner uten at den går i stykker.
Noen kakebunner er så myke at de rett og slett er umulige å dele uten at de smuldrer i stykker. I så fall vil det stå i oppskriften at kakebunnene skal stekes hver for seg i hver sin kakeform. Dette er tungvint, men eneste løsning for visse typer kaker.
Dynking av kaker
Dynking av kakebunner forhindrer at kaken kjennes tørr. I tillegg kan dynkingen gi ekstra smak til kaken.
Tips:
Dynking av kakebunner foretas ved å bruke en spiseskje og forsiktig øse litt og litt over kakebunnene. Det er ikke nødvendig å bløtlegge hele kakebunnen, bare noen områder. Det kan være spesielt lurt å dynke langs kanten på kakebunnene, fordi det ofte er der at kaken blir mest tørr.
Vanlig mengde til å dynke en kake er 1/2 – 1 dl. Tilpass mengden på dynkingen etter når kaken skal spises. Dersom en fylt kake ikke skal serveres før neste dag, er det som regel ikke nødvendig å dynke noe særlig, fordi fyllet da vil avgi fuktighet til kakebunnene. Skal kaken imidlertid spises rett etter at den er fylt, kan det lønne seg å dynke litt ekstra.
Tips til dynking av bløtkaker som er fylt med hermetisk frukt er å bruk laken fra hermetikkboksen. Sjokoladekaker blir ofte gode hvis de dynkes med litt kaffe eller med likør. Ønsker du ikke å gi kaken noen spesiell smak, er det ofte best å dynke kaken med litt melk.
Egg – skille
Oppskrifter angir ofte at man skal skille eggene, det vil si separere eggeplommen fra eggehviten. For eksempel brukes det kun eggeplommer når du skal lage is, mens det bare er eggehviten som skal benyttes når man lager marengs eller kransekake. Av og til hender det at oppskriften angir at man skal bruke både eggeplommen og eggehviten, men at de skal skilles og piskes for seg (for eksempel når man lager fromasj).
Tips:
Det er egentlig ikke vanskelig å dele egg hvis man bare er litt forsiktig. Slå egget varsomt, men bestemt, inntil en skarp kant (f.eks. inntil kanten på et glass). Hold egget over en skål. Del skallet på egget forsiktig i to, mens du beholder eggeplommen i den ene halvdelen av skallet. Flytt eggeplommen så forsiktig fra den ene skalldelen til den andre, mens du lar eggehviten skli ned i skålen. Ha eggeplommen så over i en annen skål.
NB! Det er ofte viktigere at det ikke kommer noe eggeplomme i eggehviten enn omvendt, fordi eggehviter ikke lar seg stivpiske hvis de inneholder eggeplomme. Hvis du altså skal stivpiske eggehviter, er det bedre å slutte med skillingen litt for tidlig hvis du tror at eggeplommen er i ferd med å gå i stykker, selv om dette innebærer at du kanskje ikke har fått med deg alt av eggehviten.
Egg – størrelser
Egg får du kjøpt i størrelse small, medium og large. Riktig eggstørrelse er viktig når du lager for eksempel småkaker, fordi for store egg vil kunne gjøre at småkakene flyter for mye ut i forhold til hva de skal.
Tips:
I oppskriftene som du finner på detsoteliv.no er det alltid benyttet store egg, med mindre annet er angitt eksplisitt. De gangene det s
Read More