Loading...
X

hyll-info-sort-rod

Latin: Sambucus nigra & racemosa

svarthyll & rødhyll

  1. Viktig :
  2. det er tryggest å avstå fra og spise hyllebærene rå
  3. de smaker også avgort best i kokt form
  4. i rå form skiller de ut et toff som danner blåsyre i kroppen
  5. dette intensiveres ved knusing av steinene
  6. Hyllebærsaft kan lages av både blomsten og bærene. Saft av hylleblomst er lys, mens saften av bærene blir mørk rød. Saften fra hyllebær kan også gjøres om til vin.
  7. Bærene og blomstene fra svarthyll (Sambucus nigra) er spiselige og er kjent for å ha helsebringende egenskaper. Barken, røttene og bladene er derimot giftig. Rå hyllebær fra rødhyll (S. racemosa) er giftige og kan forårsake oppkast, men giften nøytraliseres ved koking.

     

    De mest kjente i Skandinavia er:

    • Sambucus ebulus – dansk sommer-hyld, staude-hyld
    • Svarthyll (Sambucus nigra) – dansk (vanlig) hyld, svensk fläder, brukes en del i urtemedisin.
      • Sambucus nigra, var. laciniata – dansk fligetbladet hyld, persille-hyld
    • Raudhyll (Sambucus racemosa) – dansk drue-hyld
    • Sambucus pubens – amerikahyll
    • Sambucus sibirica – sibirhyll
    • Sambucus kamtschatica – Kamtschathyll
    •  
    • duften er sterk
    • bær i klaser
    • vitaminrike
  8. sang 3 påfølgende torsdager:
  • hylletre jeg klager deg
  • feberen den plager meg
  • hylletre nå har du vunnet
  • feberen har forsvunnet

sangthans :

Ville man hele året ungå feber skulle man sangthansaften

spise hylleblomster som var stekt i smør

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Fram og tilbake

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Leave Your Observation

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.