portogisisk-spekemat
16. november 2014
Relish
1 kg tørkede fikener
1 1/2 dl rødvin
4 kryddernelliker
1 ts sort pepper
1 ss hvitvitseddik
2 1/2 dl portvin
1 ts havsalt
1 ss extra vergin olivenolje
tilbehør
pershutoskinke
chorizopølse
skiver av god fast
portogisisk fjellost
sprøstekt brød
-
Bløtlegg fikenene
i rødvin i en time eller så
-
tilsett kryddernellihk pepper
og eddik
-
la det småkoke forsiktig
til væsken tykner
-
ha i portvin og salt
-
gi ett oppkok
la det koke et par minutter
-
sett det så til avkjøling
-
ta halvparten av fikenmassen
og mos det i en hurtigmikser
sammen med oljen
til den blir jevn og glatt
-
bland dette sammen med resten
av fikenmassen
slik at du får en interesant konsistens
-
denne relishen holder seg i lange tider
og er yppelig til svine og lammekjøtt
den setter også en ekstra spiss
på ostesmørbrød eller tapas
- skjær skinke pølse og
- ost i tynne skiver
- server en raus klatt relish
- og litt godt brød ved siden av
4 posjoner
denne relishen passer yppelig
til alsags spekemat
persutoskinke er nåkså spesiellt
da grisene blir foret med
kastanjer og urter
men parmaskinke
eller spansk serrano
er også utmerket
likesom allslags krydret
pølse eller salami
og spansk manhegoost
hvis du ikke får tak i portogisisk
jeg liker spesielt godt denne relishen
sammen med bresola
– saltet tørket oksekjøtt
søren heller mulighetene er uendelige
Siste kommentarer