caldo-verde
16. november 2014
1 lite glass portvin
2 skikkelig
lubbene løker
finhakket
4 hvitløksfedd
knust
4 ss olivenolje
6 store poteter
vasket skrelt
og skåret i terninger
1 1/2 liter god
grønnsaks- eller
hønsekraft
300 g chorizo
hakket i små
terninger
1 stor bundt grønne
blad eller kål
2 laurbærblad
røkt paprikapulver
og olivenolje
til dressing
nystekt grovbrød
som tilbehør
-
først drikker du litt portvin
– det hjelper deg med å
komme i rett stemning
-
varm opp oljen i den
store pannen din
-
la løk og hvitløk surre
i om lag 5 minutter
til de blir blanke
-
ha i pølsebitene
og la blandingen
fortsette å surre
som en newcasleman
i en stavekonkuranse
-
ha i potetterningene
som vil trekke til seg all
smaken fra pølsa
- tilsett kraft og laurbærblad
- krydre med salt og pepper
-
og la det småkoke til
potetene er myke
– i om lag 12 – 15 minutter
-
hakk i mellomtiden de
grønne bladene eller kålen
skikkelig fint
– og jeg mener skikkelig fint
– finere en en kolibris avklippede tåneilereller gjør som oss
og gå ut og kjøp en grønsakskutter
som er spesiallaget for
akkurat dette formålet
-
når potetene er ferdig
-
så mos dem i kraften for å jevne den
-
forvell det grønne i en annen kjele
i 1 minutt for å fjerne
eventuelle bitterstofferog hell deretter fra kokekraften
la det grønne renne av seg
og tiilsett så mye av det som
du får plass til i den kokende suppa
– hvis du liker kraftig suppe så ha i mye;
liker du en lettere suppe så ha i mindre
-
la suppa trekke i noen minutter
-
bland paprilapulveret i olivenoljen
-
hell denne juvelrøde oljen i en spiral
i den irrgrønne suppa
og server til gjengen sammen
med nystekt grovbrød
og et smil så var det bare å ta i mot rosen
8 posjoner
Caldo verde er muligens Portogals nasjonalrett
og portogiserene syns å være blandt
de største suppespiserne på kloden
vi har laget vår egen vri på
den tradisjonelle Caldo Verde
der vi har tilsatt deilig rød krydret chorizopølse
Du trenger en romslig panne til dette!!
Siste kommentarer