portogisisk-spekemat
16. november 2014
Relish
1 kg tørkede fikener
1 1/2 dl rødvin
4 kryddernelliker
1 ts sort pepper
1 ss hvitvitseddik
2 1/2 dl portvin
1 ts havsalt
1 ss extra vergin olivenolje
tilbehør
pershutoskinke
chorizopølse
	skiver av god fast
	portogisisk fjellost 
sprøstekt brød
- 
		Bløtlegg fikenene
i rødvin i en time eller så
 - 
		tilsett kryddernellihk pepper
og eddik
 - 
		la det småkoke forsiktig
til væsken tykner
 - 
		ha i portvin og salt 
 - 
		gi ett oppkok
la det koke et par minutter
 - 
		sett det så til avkjøling 
 - 
		ta halvparten av fikenmassen
og mos det i en hurtigmikser
sammen med oljen
til den blir jevn og glatt
 - 
		bland dette sammen med resten
av fikenmassen
slik at du får en interesant konsistens
 - 
		denne relishen holder seg i lange tider
og er yppelig til svine og lammekjøtt
den setter også en ekstra spiss
på ostesmørbrød eller tapas
 - skjær skinke pølse og
 - ost i tynne skiver
 - server en raus klatt relish
 - og litt godt brød ved siden av
 
4 posjoner
	denne relishen passer yppelig
	til alsags spekemat
	persutoskinke er nåkså spesiellt
	da grisene blir foret med
	kastanjer og urter
	men parmaskinke
	eller spansk serrano
	er også utmerket
	likesom allslags krydret
	pølse eller salami
	og spansk manhegoost
	hvis du ikke får tak i portogisisk
	jeg liker spesielt godt denne relishen
	sammen med bresola
	– saltet tørket oksekjøtt
søren heller mulighetene er uendelige
			
Siste kommentarer