Loading...
X

kokt-saft-herregard

2 liter rips

1 l vann

2 liter bringebær

3 liter solbær

400 g sukker

6-7 dl pr liter saft

  • dette er en svært gammel måte å lage saft på
  • og oppskriften er svensk
  • gjennom gjerdinga får saften en meget fyldig aroma og
  • fordi den er utgjeret kan den holde seg bra uten sukker 
  • den kan gjerne kokes med sukker
  • men smaken blir mildere hvis
  • sukkeret blir utrørt i saften før servering
     
  • skyll og mos bærene legg dem i en krukke
  • kok opp vannet og hell det over bærene
  • dekk over krukken og la den stå kjørlig i 3 uker
  • hell bærmassen i silkeklede og la saften renne godt av
  • kok opp saften ebventuelt med sukker og skum godt
  • fyll saften på varme flasker som lukkes straks

 

Safting

  

  • bær til saft bør være fullmodene da blir saftutbyttet størst og saften får fin aroma og smak
  • rens bort mugne råtene og dålige bær
  • hvis nødvendig så skyll så skyll bærene forsiktig i kaldt vann
  • saft kan lages på 3 forsjellige måter:
    Dampsafte
    Koke
    råsafte

Kokt saft:

  • kok bærene med ca 3-4 dl vann pr kg bær
  • bruk noe mer vann til pektinrike bær eller lite modene bær
  • vi får klarere saft og større saftutbytte når bærene koker så forsiktig at de ikke går i stykker
  • kok dem til de har skiftet farge og ser bleke ut – ca 10 minutter
  • hell bærene massen i silkeklede som er vridd opp i varmt vann
  • la saften få renne av ca. en halv time
  • mål saften gi den et oppkok og tilsett sukker
  • for de fleste bær er 300-400 g sukker pr liter saft å anbefale
  • det er individuelt hvor søtt eller sur man vil ha saften
  • la saften med sukkeret koke noen minutter
  • fjern alt skum på saften før den fylles på varme rene flasker
  • fyll flasken men ikke slik at det renner over når korken settes på
  • fjern søl på flaskehalsen med rent papir dyppet i eddik før flasken lukkes
  • det er viktig at flaskene er rene utenpå før de settes bort
  • vask bort søl når de er kalde 

TilberedingsTid : ..  KokeTid : ..

mengde: ..

Posjoner: ..

 

En mulighet til å høste fra naturen

Bedre saft

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Fram og tilbake

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Leave Your Observation

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.