kokt-saft-herregard
16. november 2014
2 liter rips
1 l vann
2 liter bringebær
3 liter solbær
400 g sukker
6-7 dl pr liter saft
- dette er en svært gammel måte å lage saft på
- og oppskriften er svensk
- gjennom gjerdinga får saften en meget fyldig aroma og
- fordi den er utgjeret kan den holde seg bra uten sukker
- den kan gjerne kokes med sukker
- men smaken blir mildere hvis
-
sukkeret blir utrørt i saften før servering
- skyll og mos bærene legg dem i en krukke
- kok opp vannet og hell det over bærene
- dekk over krukken og la den stå kjørlig i 3 uker
- hell bærmassen i silkeklede og la saften renne godt av
- kok opp saften ebventuelt med sukker og skum godt
- fyll saften på varme flasker som lukkes straks
Safting
- bær til saft bør være fullmodene da blir saftutbyttet størst og saften får fin aroma og smak
- rens bort mugne råtene og dålige bær
- hvis nødvendig så skyll så skyll bærene forsiktig i kaldt vann
-
saft kan lages på 3 forsjellige måter:
Dampsafte
Koke
råsafte
Kokt saft:
- kok bærene med ca 3-4 dl vann pr kg bær
- bruk noe mer vann til pektinrike bær eller lite modene bær
- vi får klarere saft og større saftutbytte når bærene koker så forsiktig at de ikke går i stykker
- kok dem til de har skiftet farge og ser bleke ut – ca 10 minutter
- hell bærene massen i silkeklede som er vridd opp i varmt vann
- la saften få renne av ca. en halv time
- mål saften gi den et oppkok og tilsett sukker
- for de fleste bær er 300-400 g sukker pr liter saft å anbefale
- det er individuelt hvor søtt eller sur man vil ha saften
- la saften med sukkeret koke noen minutter
- fjern alt skum på saften før den fylles på varme rene flasker
- fyll flasken men ikke slik at det renner over når korken settes på
- fjern søl på flaskehalsen med rent papir dyppet i eddik før flasken lukkes
- det er viktig at flaskene er rene utenpå før de settes bort
- vask bort søl når de er kalde
TilberedingsTid : .. KokeTid : ..
mengde: ..
Posjoner: ..
En mulighet til å høste fra naturen
Bedre saft
Siste kommentarer