pai-blokkebaer
7. desember 2014
en god bærpai server med krem is eller vaniljesaus til
vekker alltid begeistring
til Deig:
3 dl hvetemel
1/2 dl sukker
125 g smør eller margarin
25 g finhakkede hasselnøttkjerner
1 eggeplomme
Til Fyll:
3/4 liter blokkebær
1 ss sukker
2 ts potetmel
eggehvite til pensling
Paiform: 24-26 cm i diameter
Steketemperatur : 200oC
plassering i ovnen:
Tid forsteking :
Tid hovedsteking :
Tid hvile :
trenger følgene utsyr i tillegg:
- bland sammen mel sukker vaniljesukker
- smuldre inn smøret eller margarin
- tilsett sammenvispet egg og elt deigen raskt sammen
- paideig bør bearbeides minst mulig for ikke bli seig
- blir deigen seig vil den krympe under steikingen
-
pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca 1 time
- kjevle 2/3 av deigen til den dekker bunn og sidenei en godt smurt paiform
- pass på at bunn og sider får et jevnt lag med deig
- prikk deigen med en gaffel
- og forstek paien ca 10 minutter
- stek paiskallet midt ovnen 10 minutter av steketiden
- fargen skal være lyse gulbrun
- kantene kan dekkes med aluminiumsfolie de første 10 minuttene av steketiden
- de har ellers lett for å bli mer stekt enn bunnen
- hell blokkebærene i formen
-
bland sammen sukker og potetmel og dryss det over bærene
- kjevle ut resten av deigen og skjær ut strimler som legges i gittermønster over bærene
-
pensle med eggehvite og stek paien i ca 25 minutter
- server paien lunken med krem, is eller vaniljesaus til
Tips:
- variasjonsmulighetene er mange når det gjelder pai
- vi har mange ville bærslag som egner seg til pai
- deigen til paideig kan varieres
- noen ganger har vi lokk eller gitter over paien andre ganger ikke
- den enkleste form for pai er bær i bunnen av en form med smuldredeig over
- godt blir det på alle måter
- For å få paien til og trekke seg riktig så lager en hull i bunnen med en gaffel endel steder og så forsteker paien medet bakepapir som holder Linser eller andre ønskede ellementer på plass som holder vekten riktig under stekingen
- for å riktig utseende på toppen skjær først av kanten rundt når forstekingen er ferdig
- for å få riktig steking sett paien inn i ovnen på ferdig oppvarmet plate
Siste kommentarer