pai-blokkebaer
7. desember 2014
en god bærpai server med krem is eller vaniljesaus til
vekker alltid begeistring
til Deig:
3 dl hvetemel
1/2 dl sukker
125 g smør eller margarin
25 g finhakkede hasselnøttkjerner
	1 eggeplomme
	 
Til Fyll:
3/4 liter blokkebær
1 ss sukker
2 ts potetmel
	eggehvite til pensling
	 
Paiform: 24-26 cm i diameter
Steketemperatur : 200oC
plassering i ovnen:
Tid forsteking :
Tid hovedsteking :
Tid hvile :
trenger følgene utsyr i tillegg:
- bland sammen mel sukker vaniljesukker
 - smuldre inn smøret eller margarin
 - tilsett sammenvispet egg og elt deigen raskt sammen
 - paideig bør bearbeides minst mulig for ikke bli seig
 - blir deigen seig vil den krympe under steikingen
 - 
		pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca 1 time
 - kjevle 2/3 av deigen til den dekker bunn og sidenei en godt smurt paiform
 - pass på at bunn og sider får et jevnt lag med deig
 - prikk deigen med en gaffel
 - og forstek paien ca 10 minutter
 - stek paiskallet midt ovnen 10 minutter av steketiden
 - fargen skal være lyse gulbrun
 - kantene kan dekkes med aluminiumsfolie de første 10 minuttene av steketiden
 - de har ellers lett for å bli mer stekt enn bunnen
 - hell blokkebærene i formen
 - 
		bland sammen sukker og potetmel og dryss det over bærene
 - kjevle ut resten av deigen og skjær ut strimler som legges i gittermønster over bærene
 - 
		pensle med eggehvite og stek paien i ca 25 minutter
 - server paien lunken med krem, is eller vaniljesaus til
 
Tips:
- variasjonsmulighetene er mange når det gjelder pai
 - vi har mange ville bærslag som egner seg til pai
 - deigen til paideig kan varieres
 - noen ganger har vi lokk eller gitter over paien andre ganger ikke
 - den enkleste form for pai er bær i bunnen av en form med smuldredeig over
 - godt blir det på alle måter
 - For å få paien til og trekke seg riktig så lager en hull i bunnen med en gaffel endel steder og så forsteker paien medet bakepapir som holder Linser eller andre ønskede ellementer på plass som holder vekten riktig under stekingen
 - for å riktig utseende på toppen skjær først av kanten rundt når forstekingen er ferdig
 - for å få riktig steking sett paien inn i ovnen på ferdig oppvarmet plate
 
			
Siste kommentarer