Loading...
X

gele-brisketreak

350 g sukker

1/4 dl fløte

5 liter einerbær

1 liter melk

50 g kokosfett eller smør

  • bisketreak var barnas slikeri i gamle dager ja de smakte også godt for voksene
  • det tar lang tid å lage bisketreak og etter hvert som velstanden økte og folk kjøpte mer søtsaker
  • ble det skjeldnere og skjeldnere at noen lagde bisketreak
  • i den senere tid har det kommet noe interesse igjen for den gamle tradisjonen
  • her gjengis en oppskrift fra hemsedal i sterkt forminsket utgave det var solide posjoner man kokte i gamle dager
     
  • rens bærene ha dem i en stor gryte og fyll på vann så det godt og vel detter bærene
  • kok bærene i 3 i 3 timer
  • sil fra lågen og kok bærmassen i nytt vann i nye 3 timer
  • gjenta dette en tredje gang
  • kok lågen fra de 3 kokingene til den blir tykk
  • mot slutten tilsette melk suker og fløte
  • det må røres godt når massen begynner å bli tykk
  • prøv om teraken er ferdig kokt ved å:
  • ta litt av massen i en skje og helle på kaldt vann
  • så den stivner
  • er den ferdig så skal den være så stiv at den gir fra seg et lit smell når den kvekkes
  • når den er ferdig avkjøles den litt og rulles ut til stenger
  • konsistensen blir omtrent som lakris
  • stengene pakkes i papir
  • i gamle dager brukte man bjørkenever rundt stengene
  • oppskriftene kan variere endel på teak
  • noen tilsetter brunost sammen med sukkeret
  • rausheten med fløte er også variabel
  • kokosfett og melk er det ikke alle som tilsetter
  • kort sakt det er rom for persjonlig preg

 

gele

  • lages helst avbær med høyt pektinnhold
  • sammen med riktig mengde syre og sukker sveller pektinet og gjør saft til gele
  • i visse bær finne alt for lite syre
  • da kan vi tilsette sitronsyre eller sirtonsaft
  • en del bær mangler tilstekkelig mengde pektin
  • og da må vi tilsette dette via certo
  • det går også ann å blande bær som inneholder særlig mye pektin med bær som har lite
  • tyttebær, tranebær og rognebær er svært rike på pektin og egner seg godt i blandinger
  • noen ganger blander vi forsjellige bærslag mest for smakens skyld  
  • bær som skal brukes til gele bør være knapt modene
  • pektin nivået synker i overmodene bær
  • bærene må være friske og nyplukkede
  • gele kan lages av dampet eller kokt saft
  • trekker vi ut saften ved damp bør vi ikke dampe bærene lenger en ca en halv time
  • vi damper eller koker ut saften uten sukkertilsetting
  • når bærene kokes tilsettes vann
  • saftige bær trenger mindre vann en forholdsvis tørre bær
  • sil saften som ved vanlig saftkoking kokt saft 
     
  • mål saften og hell den i en kasserolle
  • la den koke et par minutter
  • tilsett sukkeret litt etter litt så det blir oppløst før saften begyner å koke igjen
  • la saften småkoke uten å røre i den
  • koketiden er 5-20 minutter
  • avhenig av av
    sort
    kvalitet
    modninggrad
    saftemetode
    sukkermengde og
    om vi bruker vidt eller
    smalt kokekar

     
  • saft trukket ut med med liten vanntilsetting trenger kortest koketid
  • koketiden avhenger av også av størelsen på posjonen vi koker
    det er en fordel å koke forholdsvis små posjoner
  • fordi da blir geleen stiv med kortere koketid
  • koker geleen for lenge blir den seig og ikke stiv
     

Geleprøve

  • Vi bør alltid ta en geleprøve før vi heller geleen på glass
     
  • hell litt gele på en kald tallerken
  • og trekk en skje igjennom når geleen er kald
  • hvis geleen er rynker seg foran skjeen er den ferdig
     
  • gjør den ikke det må den koke noen minutter til
  •  
  • Geleprøve kan også gjøres på denne måten:
  • dypp en skje i geleen og hold den høyt over kjelen
  • når geleen er ferdig renner de siste dråpene langsomt fra kanten av skjeen og tunge seige geleedråper faller ned
     
  • la den ferdigkokte geleen stå noen minutter
  • bruk en hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinnen som dannes på overflaten
  • dannes det ikke noen hinne må geleen tilsettes litt sukker og kokes opp igjen
  • øs deleen opp i varme gelekopper eller små glass
  • la geleen bli kald og ha parafinvoks over
  • OBS NB! parafinvoks er meget brannfalig og må derfor smeltes i vannbad
  • 2

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Fram og tilbake

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Leave Your Observation

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.