hyll-info-sort-rod
10. desember 2014
Latin: Sambucus nigra & racemosa
svarthyll & rødhyll
- Viktig :
- det er tryggest å avstå fra og spise hyllebærene rå
- de smaker også avgort best i kokt form
- i rå form skiller de ut et toff som danner blåsyre i kroppen
- dette intensiveres ved knusing av steinene
- Hyllebærsaft kan lages av både blomsten og bærene. Saft av hylleblomst er lys, mens saften av bærene blir mørk rød. Saften fra hyllebær kan også gjøres om til vin.
-
Bærene og blomstene fra svarthyll (Sambucus nigra) er spiselige og er kjent for å ha helsebringende egenskaper. Barken, røttene og bladene er derimot giftig. Rå hyllebær fra rødhyll (S. racemosa) er giftige og kan forårsake oppkast, men giften nøytraliseres ved koking.
De mest kjente i Skandinavia er:
- Sambucus ebulus – dansk sommer-hyld, staude-hyld
- Svarthyll (Sambucus nigra) – dansk (vanlig) hyld, svensk fläder, brukes en del i urtemedisin.
-
- Sambucus nigra, var. laciniata – dansk fligetbladet hyld, persille-hyld
- Raudhyll (Sambucus racemosa) – dansk drue-hyld
- Sambucus pubens – amerikahyll
- Sambucus sibirica – sibirhyll
- Sambucus kamtschatica – Kamtschathyll
- duften er sterk
- bær i klaser
- vitaminrike
- sang 3 påfølgende torsdager:
- hylletre jeg klager deg
- feberen den plager meg
- hylletre nå har du vunnet
- feberen har forsvunnet
sangthans :
Ville man hele året ungå feber skulle man sangthansaften
spise hylleblomster som var stekt i smør
Siste kommentarer