hyll-info-sort-rod
10. desember 2014
Latin: Sambucus nigra & racemosa
svarthyll & rødhyll
- Viktig :
 - det er tryggest å avstå fra og spise hyllebærene rå
 - de smaker også avgort best i kokt form
 - i rå form skiller de ut et toff som danner blåsyre i kroppen
 - dette intensiveres ved knusing av steinene
 - Hyllebærsaft kan lages av både blomsten og bærene. Saft av hylleblomst er lys, mens saften av bærene blir mørk rød. Saften fra hyllebær kan også gjøres om til vin.
 - 
		Bærene og blomstene fra svarthyll (Sambucus nigra) er spiselige og er kjent for å ha helsebringende egenskaper. Barken, røttene og bladene er derimot giftig. Rå hyllebær fra rødhyll (S. racemosa) er giftige og kan forårsake oppkast, men giften nøytraliseres ved koking. 
De mest kjente i Skandinavia er:
- Sambucus ebulus – dansk sommer-hyld, staude-hyld
 - Svarthyll (Sambucus nigra) – dansk (vanlig) hyld, svensk fläder, brukes en del i urtemedisin.
 - 
- Sambucus nigra, var. laciniata – dansk fligetbladet hyld, persille-hyld
 
 - Raudhyll (Sambucus racemosa) – dansk drue-hyld
 - Sambucus pubens – amerikahyll
 - Sambucus sibirica – sibirhyll
 - Sambucus kamtschatica – Kamtschathyll
 - duften er sterk
 - bær i klaser
 - vitaminrike
 
 - sang 3 påfølgende torsdager:
 
- hylletre jeg klager deg
 - feberen den plager meg
 - hylletre nå har du vunnet
 - feberen har forsvunnet
 
sangthans :
Ville man hele året ungå feber skulle man sangthansaften
spise hylleblomster som var stekt i smør
			
Siste kommentarer