Loading...
X

engelsk-hyllebaersaus-pontack

1/2 liter rensede og skylte svarthyllebær

1/2 liter vineddik eller rødvin

1 finhakket sjalottløk

1 ts salt

12 kryddernelliker

40 pepperkorn gjerne av ulike slag som svart-, hvit-, og rosepepper

litt muskattblomme

1-2 finhakket fersk ingefær

  • klipp bort stilkene fra bærklasene og skyll bærene
  • legg dem i en krukke eller kasserolle og hell på kokende vin eller vineddik over
  • ta på lokk og sett krukken eller kasserollen i meget svak ovnsvarme ca 75-90oC natten over
  • sil massen og press litt for å få med mest mulig væske ut
  • hell saften i en kasserolle og tilsett salt og krydderene kok i 10 minutter
  • hell sausen med kryddrene på små rene flasker
  • fyll flaskene helt opp
  • uåpnet holder sausen seg svært lenge men når flasken først er åpnet kan sausen gjære
  • oppbevar flaskene kjørlig 

denne sausen stammer opprinnelig fra den berømte Pontack-resturangen i London

det finnes mange varianter av pontack sauce fra ulike kanter av England

denne kommer fra Leichestershire

det er sagt om sausen at den skal lagres i 7 år før den brukes men så mye tolmodighet er det de færreste som har

den blir i alle fall bedre ved å lagres en tid

sausen kan brukes til:

  • stek av ulike slag
  • til biff
  • i marinader
  • stekesky
  • sauser ol

sausen kan like gjerne lages av blåbær som hyllebær 

 

bæreddik er enkelt å lage

og med et skjønsomt utvalg av slike slike eddiker

kan vi sette en ekstra spiss på maten

  • hovedingrediensene i bæreddik er
  • bær eller blomster
  • og hvitvinseddik
  • forskjellige krydder kan tilsettes
  • bruk samme mengde bær som vineddik
  • til 3 dl bær brukes 3 dl hvitvinseddik
  • eplecider kan også brukes
  • la flasken stå ca en måned i et lyst og solrikt vindu
  • sil bærene fra og og oppbevar eddiken kjørlig på tett flaske
  • det går ann å beholde bærene på flasken 

kjøtt blir mørt og velsmakende i marinader av bæreddik

råvarenes nyanser fremheves av bæreddiken og

  1. kjøtt
  2. fisk
  3. sjy
  4. saus
  5. dressinger

får en ekstra god smak

 

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Fram og tilbake

mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Leave Your Observation

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.