likorer-slape-1
10. desember 2014
hvis vi lager slåpelikør på vanlig måte
vil det være mye sprit igjen i bærene
etter silingen
i denne oppskriften blir sukkeret
tilsatt de frasilte bærene og ikke den avrendte spriten
da får vi et osmotisk fenomen
de før så trinne og væskefylte bærene skrumper inn etter en tid og siden kan sprit-sukkeroppløsningen siles fra og blandes med den første avrente spriten
på den måten taper man ikke de dyrebare dråpene som ellers ville bli i bærene.
- legg 3/4 kg fostbitene slåper i et norgesglass
- hell på sprit til bærene er dekket
- la glasset stå minst en måned
- helst to før spriten siles fra
- sil spriten fra bærene og gjem dem på flaske
- hell bærene tilbake i norgesglasset og slå over 4 dl sukker
- rist ofte til sukkeret er helt oppløst
- la glasset stå til bærene bærene har skrumpet inn
- sil fra spritsukkeroppløsningen og
- bland den med den første avrendte spriten
- hell likøren på flaske og sett den kjørlig til lagring
TilberedingsTid : KokeTid :
mengde:
Posjoner:
ville bær er velegnet til likør
hjemmelaget likør behøver ikke å bli like søte som de ferdigkjøpte gjerne er
likøren bør lagres noen måneder etter at sukkeret er tilsatt
under lagringen skjer en langsom kjemisk forandring av fruktsyrene som resulterer i en fyldigere smak
Likør kan lages på tre måter
1 Med kokt sukkerlake:
Det vanligste er å la bærene trekke i sprit noen uker
deretter siles bærene fra
til hver liter avrendt sprit tar man 4-6 dl sukker og 2 dl vann
kok sukker og vann noen minutter
avkjøl laken og bland den med spriten
sukkerlake gjør likøren fyldigere enn om vi bare tilsetter sukker
lagre likøren i minst et par måneder
2 Med sukker
Til den avrendte spriten tilsettes bare sukker
likøren blir litt sterkere på denne måten enn om vi tilsetter sukkerlake
tilsett 3-5 dl sukker pr liter avrendt sprit
risat til sukkeret harhar løst seg opp
lagre likøren
3 blanding av bær sukker og sprit
Begynn å beregne hvor mye sukker som vil gå med (se punkt 2)
bland bær og sukker i et norgesglass
og slå på sprit
la det stå minst et par uker opptil et par måneder
sil den ferdige likøren likøren
fyll den på flasker og lagre den ytteligere
Bedre saus
Siste kommentarer