drikker-einer-ol-steigen
10. desember 2014
Drikker kan være spennende spesielt med ville bær
her gjelder det og utfordre fantasien
kunsten å brygge øl var allemanseie i tidligere generasjoner
det kunne ofte være smått med korn og da
var einerbærene gode å ty til når ølet skulle lages
i dag er den gamle kunnskapen i ferd med å gå i glammeboka
14 liter vann
2 dl knuste einerbær
1/2 kg einerbærkvister
40 g humle
1/2 kg kandissukker
1/2 kg farin
50 g gjær
- kok vann knuste einerbær einerbærkvister og humle i 1 1/2 timesil avkoket ned i en krukke
- kok kandissukker i en liter av einelågen og sil dette oppi krukken
- brun farinen på panne og rør den ned i krukken
- rør gjæren ut i litt lunken låg og ha den i resten lågen som også må være lunken
- dekk krukken og sett den på et lunt sted – ca 27oC
- rør flere ganger i ølet første dag uten å skumme
- skum dagelig senere til ølet er uten skum
- fyll ølet på flasker og oppbevar dem i en kald kjeller
Iskremsoda med bær
1 posjon
1 ss knuste isbiter
1/2 dl bringebær eller andre bær
1 ss melis
2 ss vaniljeis
sodavann eller farris
garnering:
kremklatt
bær
sitronmelisse
- Legg knust is på bunnen på et høyt glass
- bland bær sukker og is
- fyll på med sodavann eller farris
- pynt med krem bær og eventuelt noen blader av sitronmelisse
- server med langskaftet teskje i glasset
milkshakes
- kan varieres i det uendelige
- vi kan lage en mager type av bær, saft eller syltetøy
- og melk
- en fyldigere smak kan en få når en tilsetter iskrem
- egg eller eggplomme kan også tilsettes
- milkshake er svært populært blandt barn
- og det er et godt alternativ til brus ol
- som er uten verdifulle næringstiffer
bærshake grunnoppskrift
1 posjon
1 dl ferske eller dypfryste bær
1 1/2 dl iskald melk
1 ss sukker kan sløyfes
- halvtin dypfryste bær
- visp bær sukker og melk til det skummer
- bruk en hurtigmikser, håndmikser eller stavmikser
- hell drikken i et høyt glass
- pynt eventuelt med bær
-
server drikken nylaget med sugerør i glasset
- som variasjon kan vi gjerne tilsette 1 egg
- sammen med bær og melk i milkshaken
- da blir drikken et helt lite måltid
bærbowle
- er forfriskene på varme sommerdager
- både friske og dypfryste bær
- kan brukes i en bowle
- kullsyreholdige drikker og
- isbiter tilsettes like før servering
bedre drikk
Siste kommentarer