eggedosis-hvordan
29. september 2014
Eggedosis kan lages i foodprosesser med egen plate
Det hender nok av og til at kaken du har bakt ikke ble helt som forventet. Det kan skyldes at eggedosisen ikke ble så luftig og stiv som den burde eller at midten på kaken falt sammen etter at den kom ut av ovnen. Men fortvil ikke, her finner du gode tips til hvordan du skal lykkes med kakebaksten!
Eggedosisen blir ikke stiv.
Det er noen regler som bør følges hvis du skal lykkes 100 % i kakebakingen. Når du baker er det ofte at du enten skal røre smør og sukker hvitt, piske eggedosis stiv eller vispe kremfløten stiv – og de aller fleste av oss har bare ett par visper. Mange av oss gjør det litt enkelt og skyller av vispene under rennende, varmt vann, og så er de klare til bruk igjen. I de aller fleste tilfellene er dette bra nok, men når det gjelder å få eggedosisen eller eggehvitene stive, må vi bruke helt rent utstyr. Fettet legger seg som en usynlig hinne på vispene eller i bollen, og hindrer egget til å la seg piske stivt. Vask derfor alltid vispene i godt varmt såpevann, da slipper du å være redd for at eggedosisen ikke blir stiv nok.
Vanskelig å få sukkerbrødet høyt nok.
Husk å romtemperere eggene før du starter. Eggedosis av tempererte egg blir luftigere enn eggedosis pisket av kalde egg som tas rett ut av kjøleskapet. Har du glemt å ta dem ut, kan du legge eggene i en bolle med lunkent vann, og la dem ligge der noen minutter.
Når du skal bake sukkerbrød må eggedosisen være stiv. Regelen sier at en skal kunne skrive "Ole" med vispene i eggedosisen. Det er et tegn på at eggedosisen har fått maksimalt med luft inn i røra, og luft spiller en viktig rolle i all kakebakst. Det som skjer er at luften utvider seg i varmer og gjør at kaken hever seg.
Sett alltid på varmen på stekeovnen når du starter å bake. Det er nemlig viktig at du setter kakeformen rett inn i varm ovn. Glemmer du det og formen med røre blir stående for lenge på benken, går luften du har pisket inn nemlig ut.
Når sukkerbrødet faller sammen på midten
Mange opplever en eller annen gang at kaken du har bakt faller ned på midten. Under steking stivner nemlig protein-nettverket i kaken og dette protein-nettverket kan du se som ”små bobler” i sukkerbrødet. Dersom protein-nettverket ikke har fått stivnet nok og kaken tas ut for tidlig, vil kaken falle sammen, spesielt inn mot midten der kaken er senest stekt. Husk derfor på å kontrollere kaken med en kakepinne før du tar kaken ut av ovnen. Fester det seg deig på pinnen bør kaken steke litt lenger. Bare ikke åpne døren for tidlig, trekk gjør at kaken også kan falle sammen. Med å følge med på kaken kan du også se når det begynner å løsne fra kanten av formen, at kaken er ferdig stekt. Det kan også være lurt å slå ned varmen på stekeovnen til ca.160 ºC når kaken har fått ønsket høyde og så steke den videre på den lave temperaturen til den er ferdig.
Problemer med å få kaken hel ut av kakeformen.
Pass på at du smører kakeformen godt med formfett før kakerøren helles i formen. Et tips er å kle bunnen av formen med litt bakepapir, da vil den enkelt løse.
Husk at stekeovner steker forskjellig.
Alle stekeovener steker forskjellig og derfor er temperatur og tid bare veiledende. Blir sukkerbrødet ditt tørt i kanten, kan det være lurt å senke temperaturen eller ta ut kaken etter kortere tid, for å få et bedre resultat.
Siste kommentarer