Loading...
X

Skogen byr på mange retter

Mesterkokk Geir Skeie går midt inne i skogen. Over felte trær og under lave greiner. Hele tiden med blikket festet i bakken, med en papirpose i hånda. Blant løv og mose gjemmer det seg mange godbiter. Selv om det er kona Kathrine som er soppeksperten hjemme, har også eieren av Brygga 11 lært seg noen triks når han skal på leting.

– Jeg har lært meg seks – sju sorter jeg kjenner igjen. Sopp kan være veldig giftig, så ikke plukk noe du ikke er 100 prosent sikker på hva er, sier han.

LES OGSÅ: Slik lager du Geir Skeies risotto

Sesongen er ikke over

Foran ham på skogbunnen står en stor ospeskrubb. Da er det fram med kniven som er obligatorisk på sopptur.

– Jeg renser alltid av den verste skitten med en gang. Da unngår jeg mye arbeid hjemme. Der børster jeg bare av det siste, sier Skeie, deler soppen i to for å se at den er fin, før han putter den i papirposen.

– Det er viktig å ha en papirpose eller en kurv slik at soppen holder seg tørr. I en plastpose kan det fort bare bli grøt, fortsetter han.

Soppsesongen er ennå ikke over. Tar du deg turer i skogen vil du kunne finne blant annet traktkantarell til snøen legger seg på bakken.

LES OGSÅ: Kremet soppsaus fra «Sausboka»

Lett å konservere

Vel hjemme må man ikke nødvendigvis bruke soppen med en gang.

– Så lenge den ligger tørt kan den ligge i kjøleskapet i noen dager. Deretter kan du forvelle den, slik at du unngår bitterheten, og fryse den ned. Du kan også sylte den med olje, rosmarin og timian, eller tørke den på lav varme i ovnen, eller under en varmepumpe. Da får du perfekt temperatur, sier Skeie.

Tørket sopp gir mer smak enn ferske, og egner seg godt til for eksempel saus.

– Folk tror det er så vanskelig å lage saus, og bruker bare posesupper. Men med sopp og løk, litt vin du lar koke inn før du sper på med en lys kraft og fløte, har du en god soppsaus på 10 minutter, sier kokken, som nå har kommet ut med «Sausboka».

Godt til viltkjøtt

Skeies egen favoritt er steinsoppen, som kan brukes i retter som risotto.Og det har vært et svært godt år for steinsoppen denne høsten, men sesongen er over for i år. Denne dagen i Sandefjord-skogene er fangsten ulike skrubbsorter.

– Jeg fikk med meg godt hjortekjøtt fra Vestlandet, og denne soppen pannestekt med litt løk passer veldig fint, sier kokken.

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Fram og tilbake

februar 2025
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Leave Your Observation

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.