flotte-tips
9. september 2014
Her er en liste over mine beste kjøkkentips for å gjøre hverdagen lettere og mer effektiv.
- Riv opp rester av ost før den blir muggen og frys i små porsjonsposer. Du sparer tid når du trenger revet ost, og det er god økonomi siden du ikke må kaste osten.
- Har du bananer som synger på siste verset, brekk de opp i 3-4 biter og frys de til smoothies eller bakverk.
- Om sommeren, pass på at krydderet ditt ikke blir stående i solsteken. Det gjør at de om høsten bare må kastes fordi de har mistet smaken.
- Sørg for å alltid ha et lite lager av nyttig hermetikk. I min bok er dette er hakkede tomater, kokosmelk, vannkastanjer, kikerter, tunfisk, krabbe, tomatpure, erter, linser og bønner i flere varianter. Hermetisk sopp, bønnespirer og wokgrønnsaker bør du styre unna.
- Kjøp skjærefjøler med fargekoder. Kjøtt og grønnsaker bør holdes adskilt fra brød for å unngå magesyke.
- Sorter kjøkkenskapene så ting som hører sammen står sammen. Du slipper å lete etter ting og har lettere kontroll på hva du har og hva du må sette på handlelisten.
- Rydd opp i fryseren minst en gang i måneden. Små ting forsvinner lett under større ting. Det lønner seg å legge kjøtt, fisk, grønnsaker etc. i forskjellige skuffer.
- Det å rense ovnen er ikke noe du bør gjøre en gang i året. Hvor ofte avhenger selvsagt av hvor mye du bruker ovnen, men en gang annenhver mnd. pleier å være passe ved vanlig bruk. Ovnsrens får du i vanlige matbutikker, bare husk at de fleste skal virke en stund.
- Du bør ha aluminiumsfolie, plastfolie, bakepapir, poseklemmer og zip-poser i ulike størrelser til enhver tid. Å pakke inn maten med rett type emballasje er veldig viktig. For eksempel bør stekt kjøtt pakkes inn i folie med plast utenpå.
- Frukt- og grønnsakskuffen bør gjennomgås minimum en gang pr uke. Benytt oppryddingen til for eksempel å lage en wok med rester av grønnsaker. Frukten kan du bruke til å lage en deilig fruktsalat og servere dessert midt i uka.
- Kjøkkenets bakteriebombe nummer en er vaskekluten. Den må du bytte ofte, minst to ganger i uka. Sørg for å ha nok av dem så du ikke må vaske mer enn nødvendig.
- En potetskreller er fin til mer enn bare poteter. Skjær opp gulrøtter og slangeagurk med den når du lager salater. Kjempelekkert og veldig raskt å gjøre.
- Når du rister pinjekjerner så rist hele boksen, det du ikke bruker kan du oppbevare på et lite glass så har du det klart til bruk i wok eller til salat. En skikkelig tidsbesparer.
- Det er en myte at muffins kun smaker best nybakte. Trikset er å fryse de så snart de er avkjølte og når de skal tines; sett de inn i kald ovn, sett ovnen på 150 °C og la de stå i ca. 15 minutter. Den samme metoden kan brukes på scones, rundstykker med mer.
- Kjøp en boks med engangshansker på apoteket og bruk disse når du feks. hakker, løk, hvitløk, chili eller behandler rått kjøtt, kylling eller fisk.
- Heng en handlelapp på kjøleskapsdøren og skriv opp etter hvert som du oppdager at ting mangler. Da slipper du å rote gjennom halve kjøkkenet ved ukens slutt når du skal ut å handle.
- Finn frem alt du trenger en stund før du setter i gang med alle typer baking. Du er sikker på at du har alt du trenger, og skal du bruke egg er det en stor fordel at de har romtemperatur. Husk at baking er en kjemisk prosess, og du må være nøyaktig med målene og rekkefølgen på ingrediensene.
- Ta godt vare på gamle oppskrifter fra mødre, bestemødre og andre slektninger. Det finnes kulinariske skatter der, det kan jeg garantere. I arbeidet med denne siden har jeg knotet meg gjennom håndskrevne familieoppskrifter helt tilbake til 1873 og det var verdt jobben.
- Bruk varer som er i sesong. Norske rotgrønnsaker er i verdensklasse på vinteren, de er enkle å tilbrede og inneholder masse næring.
- Husk at storfekjøtt bør ha romtemperatur når det skal stekes. Frossent kjøtt i varm panne blir aldri bra.
- Se på matlaging som en glede, ikke som en stressende daglig plikt.
Siste kommentarer