kokt-sirop
29. september 2014
sirop er et fransk ord som betyr egentlig saft
sterk sukret saft kalles gjerne sirup hos oss feks solbærsirup fransk solbærsirup – sirop de cassis – blir laget av solbær sukker og vin
på samme vis lager franskmennene sin sirop av andre bærslag også
til mørke bær brukes rødvin og til lysere bær brukes rosevin eller hvitvin
vinen gir siropen en herlig aroma og fyldighet og alkoholen forsvinner under kokingen
sirop på slåper lages på samme måte som slåpesaft
i stedet for kokende vann helles kokende vin over slåpene
sil og kok opp på nytt 2-3 ganger som for slåpesaft
følgende framgangsmåte brukes for andre bærslag
1 1/2 til 2 liter bær
75 cl vin
1 liter sukker pr liter saft
- legg rensede skylte og godt avrendte bær i en bolle eller krukke og
- mos dem
- hell i vinen dekk krukken til og la blandingen stå svalt i 4 døgn
- hell massen i en saftsil og press eller vri for å få ut mest mulig saft
- mål saften
- kell saften i en kasserolle tilsett sukkerr og kok opp skumm avkjøl saften
- når den har satt seg noen døgn
- fylles den på små flasker og oppbevares kjørlig
- denne saften er for fin til å drikkes som vanlig saft
- bruk den gjerne til sorbet i parfait som smakstilsetting i krem drikker
Siste kommentarer