Loading...
X

kokt-saft-rodhyll

Til 1 kg bær : 3-4 dl vann

Til 1 liter saft : 300-400 g sukker

  • når rødhyll koker lenge får de en kvalm smak
  • fargen blir litt gullig omtrent som apprikos
  • derfor kan det være bra å blande med litt rips solbær eller sorthyll
  • 1 kg pg 3-4 dl vann kokes og røres til bærene har saftet seg kjærnene må ikke knuses
  • bærmassen helles i silkeklede og henger natten over – ikke vri eller press da blir saften uklar
  • bland gjerne med 1/4 l ripssaft
  • til hver liter saft tilsettes 300-400 g sukker
  • kok saften 5-10 minutter
  • skum godt
  • og fyll den på rene varme flasker
  • i mangel av av svarthyllbær er denne saften ingen dålig erstatning

 

Safting

  

  • bær til saft bør være fullmodene da blir saftutbyttet størst og saften får fin aroma og smak
  • rens bort mugne råtene og dålige bær
  • hvis nødvendig så skyll så skyll bærene forsiktig i kaldt vann
  • saft kan lages på 3 forsjellige måter:
    Dampsafte
    Koke
    råsafte

Kokt saft:

  • kok bærene med ca 3-4 dl vann pr kg bær
  • bruk noe mer vann til pektinrike bær eller lite modene bær
  • vi får klarere saft og større saftutbytte når bærene koker så forsiktig at de ikke går i stykker
  • kok dem til de har skiftet farge og ser bleke ut – ca 10 minutter
  • hell bærene massen i silkeklede som er vridd opp i varmt vann
  • la saften få renne av ca. en halv time
  • mål saften gi den et oppkok og tilsett sukker
  • for de fleste bær er 300-400 g sukker pr liter saft å anbefale
  • det er individuelt hvor søtt eller sur man vil ha saften
  • la saften med sukkeret koke noen minutter
  • fjern alt skum på saften før den fylles på varme rene flasker
  • fyll flasken men ikke slik at det renner over når korken settes på
  • fjern søl på flaskehalsen med rent papir dyppet i eddik før flasken lukkes
  • det er viktig at flaskene er rene utenpå før de settes bort
  • vask bort søl når de er kalde 

TilberedingsTid : ..  KokeTid : ..

mengde: ..

Posjoner: ..

 

En mulighet til å høste fra naturen

Bedre saft

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Fram og tilbake

januar 2025
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Leave Your Observation

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.