kokt-saft-rodhyll
29. september 2014
Til 1 kg bær : 3-4 dl vann
Til 1 liter saft : 300-400 g sukker
- når rødhyll koker lenge får de en kvalm smak
- fargen blir litt gullig omtrent som apprikos
- derfor kan det være bra å blande med litt rips solbær eller sorthyll
- 1 kg pg 3-4 dl vann kokes og røres til bærene har saftet seg kjærnene må ikke knuses
- bærmassen helles i silkeklede og henger natten over – ikke vri eller press da blir saften uklar
- bland gjerne med 1/4 l ripssaft
- til hver liter saft tilsettes 300-400 g sukker
- kok saften 5-10 minutter
- skum godt
- og fyll den på rene varme flasker
- i mangel av av svarthyllbær er denne saften ingen dålig erstatning
Safting
- bær til saft bør være fullmodene da blir saftutbyttet størst og saften får fin aroma og smak
- rens bort mugne råtene og dålige bær
- hvis nødvendig så skyll så skyll bærene forsiktig i kaldt vann
- saft kan lages på 3 forsjellige måter:
Dampsafte
Koke
råsafte
Kokt saft:
- kok bærene med ca 3-4 dl vann pr kg bær
- bruk noe mer vann til pektinrike bær eller lite modene bær
- vi får klarere saft og større saftutbytte når bærene koker så forsiktig at de ikke går i stykker
- kok dem til de har skiftet farge og ser bleke ut – ca 10 minutter
- hell bærene massen i silkeklede som er vridd opp i varmt vann
- la saften få renne av ca. en halv time
- mål saften gi den et oppkok og tilsett sukker
- for de fleste bær er 300-400 g sukker pr liter saft å anbefale
- det er individuelt hvor søtt eller sur man vil ha saften
- la saften med sukkeret koke noen minutter
- fjern alt skum på saften før den fylles på varme rene flasker
- fyll flasken men ikke slik at det renner over når korken settes på
- fjern søl på flaskehalsen med rent papir dyppet i eddik før flasken lukkes
- det er viktig at flaskene er rene utenpå før de settes bort
- vask bort søl når de er kalde
TilberedingsTid : .. KokeTid : ..
mengde: ..
Posjoner: ..
En mulighet til å høste fra naturen
Bedre saft
Siste kommentarer