kokt-saft-heggebaer-tyttebaer
29. september 2014
likt med antall liter bær: 2l vann
1 liter heggebær
1 liter tyttebær
pr liter saft : 800 g sukker
- rens og skyll bærene knus heggebærene forsiktig uten å skade kjærnene
- kjernene inneholder amygdalin – et stoff som under fordøyelsen kan spaltes til til blåsyre og druesukker
- knus eller mal tyttebærene i foodprosessor kok opp vannet og slå det over bærmassen
- dekk over blandingen og la det stå kjørlig i 3 døgn
- hell deretter bærmassen i silkeklede og la saften renne av i minst en halv time
- mål saften og tilsett sukker
- gi saften et oppkok
- fjern skum
- hell saften på rene og varme flasker
Safting
- bær til saft bør være fullmodene da blir saftutbyttet størst og saften får fin aroma og smak
- rens bort mugne råtene og dålige bær
- hvis nødvendig så skyll så skyll bærene forsiktig i kaldt vann
- saft kan lages på 3 forsjellige måter:
Dampsafte
Koke
råsafte
Kokt saft:
- kok bærene med ca 3-4 dl vann pr kg bær
- bruk noe mer vann til pektinrike bær eller lite modene bær
- vi får klarere saft og større saftutbytte når bærene koker så forsiktig at de ikke går i stykker
- kok dem til de har skiftet farge og ser bleke ut – ca 10 minutter
- hell bærene massen i silkeklede som er vridd opp i varmt vann
- la saften få renne av ca. en halv time
- mål saften gi den et oppkok og tilsett sukker
- for de fleste bær er 300-400 g sukker pr liter saft å anbefale
- det er individuelt hvor søtt eller sur man vil ha saften
- la saften med sukkeret koke noen minutter
- fjern alt skum på saften før den fylles på varme rene flasker
- fyll flasken men ikke slik at det renner over når korken settes på
- fjern søl på flaskehalsen med rent papir dyppet i eddik før flasken lukkes
- det er viktig at flaskene er rene utenpå før de settes bort
- vask bort søl når de er kalde
TilberedingsTid : .. KokeTid : ..
mengde: ..
Posjoner: ..
En mulighet til å høste fra naturen
Bedre saft
Siste kommentarer