Loading...
X

kokt-saft-gammeldags-hostemiksdur

  • Etter thaarups kokebok 1868
  • 2 kg rensede svarthyllbær og 1 dl eddik kokes et kvarter under omrøring saften siles og kokes igjen et kvarter sammen med 1 kanelstang og 15 hele nellik
  • skum godt hell saften på rene flasker som settes på et tørt sted
  • ved forkjørelse tar man kokende vann i en kopp og blander det med sukker og en god del hyllebærsaft

 

Safting

  

  • bær til saft bør være fullmodene da blir saftutbyttet størst og saften får fin aroma og smak
  • rens bort mugne råtene og dålige bær
  • hvis nødvendig så skyll så skyll bærene forsiktig i kaldt vann
  • saft kan lages på 3 forsjellige måter:
    Dampsafte
    Koke
    råsafte

Kokt saft:

  • kok bærene med ca 3-4 dl vann pr kg bær
  • bruk noe mer vann til pektinrike bær eller lite modene bær
  • vi får klarere saft og større saftutbytte når bærene koker så forsiktig at de ikke går i stykker
  • kok dem til de har skiftet farge og ser bleke ut – ca 10 minutter
  • hell bærene massen i silkeklede som er vridd opp i varmt vann
  • la saften få renne av ca. en halv time
  • mål saften gi den et oppkok og tilsett sukker
  • for de fleste bær er 300-400 g sukker pr liter saft å anbefale
  • det er individuelt hvor søtt eller sur man vil ha saften
  • la saften med sukkeret koke noen minutter
  • fjern alt skum på saften før den fylles på varme rene flasker
  • fyll flasken men ikke slik at det renner over når korken settes på
  • fjern søl på flaskehalsen med rent papir dyppet i eddik før flasken lukkes
  • det er viktig at flaskene er rene utenpå før de settes bort
  • vask bort søl når de er kalde 

TilberedingsTid : ..  KokeTid : ..

mengde: ..

Posjoner: ..

 

En mulighet til å høste fra naturen

Bedre saft

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Fram og tilbake

januar 2025
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Leave Your Observation

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.