kokt-saft-blokkebaer-blabaer
29. september 2014
Til 1 kg bær : 2-3 dl vann
Til 1 liter saft : 400 g sukker
- En god saft får vi når vi blander blokkebær og blåbær det gir en pikant smak på både blåbærsaft og blokkebærsaft hvis vi tilsetter litt hel kanel og litt hel nellik når vi koker bærene og vannet
Safting
- bær til saft bør være fullmodene da blir saftutbyttet størst og saften får fin aroma og smak
- rens bort mugne råtene og dålige bær
- hvis nødvendig så skyll så skyll bærene forsiktig i kaldt vann
- saft kan lages på 3 forsjellige måter:
Dampsafte
Koke
råsafte
Kokt saft:
- kok bærene med ca 3-4 dl vann pr kg bær
- bruk noe mer vann til pektinrike bær eller lite modene bær
- vi får klarere saft og større saftutbytte når bærene koker så forsiktig at de ikke går i stykker
- kok dem til de har skiftet farge og ser bleke ut – ca 10 minutter
- hell bærene massen i silkeklede som er vridd opp i varmt vann
- la saften få renne av ca. en halv time
- mål saften gi den et oppkok og tilsett sukker
- for de fleste bær er 300-400 g sukker pr liter saft å anbefale
- det er individuelt hvor søtt eller sur man vil ha saften
- la saften med sukkeret koke noen minutter
- fjern alt skum på saften før den fylles på varme rene flasker
- fyll flasken men ikke slik at det renner over når korken settes på
- fjern søl på flaskehalsen med rent papir dyppet i eddik før flasken lukkes
- det er viktig at flaskene er rene utenpå før de settes bort
- vask bort søl når de er kalde
TilberedingsTid : .. KokeTid : ..
mengde: ..
Posjoner: ..
En mulighet til å høste fra naturen
Bedre saft
Siste kommentarer