ovnstekt-kylling-med-babygronnsaker
25. september 2014
Bok: Gordon Ramsay’s Healthy Appetite
Kokebok nr.: 63
Prøvesmaker: Trude
Hvor mange porsjoner: 2-4 (alt etter størrelse på kyllingen)
Siden nesten alle har problemer med klær som på mystisk vis har krympet nå i januar, bringer jeg en lett oppskrift for en gangs skyld.
Jeg har skaffet meg Gordon Ramsays fine kokebok Gordon Ramsay’s Healthy Appetite og har så langt prøvd to oppskrifter med stort hell. Maten er velsmakende og lett å lage. Tenk at sunt kan være så godt! Jeg er imponert. Eller, jeg burde kanskje ikke være det med tanke på at mannen har tre Michelinstjerner …
Jeg trodde det skulle være vanskelig å lage god mat uten en skvett fløte og en klatt godt smør som smaksforsterker. Men det finnes muligheter, og de er i denne boken. Jeg tror det er den mest appetittvekkende “lette” kokeboken jeg har kikket i, for å reklamere litt ekstra hardt (nei, jeg er ikke betalt av Gordon Ramsay). Jeg kommer med en oppskrift til om en dag eller to. Boken er på engelsk, men målene er metriske.
Ovnstekt kylling med babygrønnsaker
1 stor kylling, rundt 1,8 – 2 kilo
kvernet havsalt (eller vanlig salt) og svart pepper
1 ss olivenolje, samt litt ekstra til å dryppe over kyllingen
1 helt hvitløkshode. Delt i to, horisontalt. (Altså, ta en hel uskrellet hvitløk, ikke bare en båt, og del hele greia i to på tvers. Dette høres kanskje mye ut, men når hvitløken blir bakt uskrellet, så smaker det ikke så intenst)
2 sitron, delt i to
En håndfull timiankvaster
Noen få kvaster rosmarin
300 g babygulrøtter (jeg brukte bare 300 gram vanlige gulrøtter som jeg delte opp i tynnere strips)
300 gram neper, vasket og delt i to om de er store. Neper kan du bytte ut med andre grønnsaker om du vil. Små løk for eksempel.
3 dl kyllingbuljong (bruk den fra Jacobs, om du ikke lager din egen)
1 dl hvitvin (du får kjøpt “kokevin” tilsatt salt og pepper på velassorterte dagligvarebutikker, om du ikke vil spandere av godsakene i barskapet. En sånn flaske holder seg en måned i kjøleskapet).
Sett varmovnen på 230 grader. Gni kyllingen inn med salt og pepper og skvett på litt olivenolje (jeg sprayet min med 1 kalorispray (solsikkeolje), rundt 20 dusjer). Plasser kyllingen i en stor ovnspanne og fyll hulrommet i kyllingen med halvparten av hvitløken, 2-3 halvparter av sitron og noen få urtekvaster. Min kylling var så liten at jeg fikk bare plass til 1 halv sitron.
Stek kyllingen i tyve minutter, ta den så ut av ovnen og senk temperaturen til 200 grader. Legg gulrøttene og nepene i pannen og vend de noen omganger i saften av kyllingen. Legg resten av hvitløken, sitronen og urtene rundt kyllingen. Sprinkle litt olje over fuglen og grønnsakene og strø på litt salt og pepper. Stek i 35 – 40 minutter mer, eller til kyllingen er gyldenbrun og gjennomstekt. Det skal komme klar saft ut av kyllingens tykkeste del om du stikker den med en kniv. Hvis saften er rødlig, stek i ti minutter til før du prøver på nytt.
Når kyllingen er ferdig stekt, løft den over på et varmt, stort fat og la den hvile under aluminiumsfolie i 10-15 minutter på et varmt sted. Legg grønnsakene over på en varm skål, dekk til og hold varm.
I mellomtiden, skim av overflødig fett fra ovnspannen, før du plasserer den over en stekeplate på medium varme. Hell i vinen og kok ut pannen. Hvis dette er vanskelig, så heller du bare skyet fra kyllingen over i en panne og fortsetter derifra. Etter at du har hatt i vinen, lar du det småkoke til væsken er redusert til halve mengden. Tilsett kyllingbuljongen og igjen reduser til halvparten. Hvis det har kommet noe væske fra kyllingen mens den har hvilt, så heller du dette i sausen også. Sil så over i en varm, liten mugge.
Del opp kyllingen og fordel kjøttet og grønnsakene på varme tallerkener. Hell sausen over kyllingen. Server med nypoteter og grønnsaker, ett forslag er brokkoli eller rosenkål.
Jeg ovnsstekte mandelpoteter, delt i båter og penslet med smør og saltet litt, samt løk i tynne båter, til kyllingen. Jeg satte potetene og løken inn i ovnen sammen med kyllingen de siste tyve minuttene av steketiden.
Og hvordan smakte det? Jeg brukte en liten kylling på ca en kilo, men fulgte oppskriften til punkt og prikke (bortsett fra halvering på mengde saus og grønnsaker). Sausen ble helt HIMMELSK god. Kyllingbuljong har nesten ingen kalorier, ca 56 pr 100 ml. Vin er jo også nesten “gratis”, 67 kalorier pr 100 ml. IKKE salt sausen før du er ferdig med å koke den inn. Jeg behøvde ikke salte min i det hele tatt. Kyllingen ble veldig saftig, med en fin smak av sitron og hvitløk. Jeg og middagsgjest Celinn var enig om at dette var den beste “slankematen” vi har spist.
Ville jeg ha servert dette til Hellstrøm?: Ja, om jeg hadde byttet ut kyllingen med en ekte landkylling og ikke en fra halalslakteren. Han ser ut til å behøve å redusere litt på godsakene han også. Kremt.
Karakter fra de vanlige dødelige: “Om slankemat skal smake så godt, så er det ikke noe problem i det hele tatt. 10/10”, sier Trude.
Siste kommentarer